Prezident Miloš Zeman přivítal v Masarykově pracovně předsedu vlády Andreje Babiše. (23. 10. 2020)

Prezident Miloš Zeman přivítal v Masarykově pracovně předsedu vlády Andreje Babiše. (23. 10. 2020) Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Bohumil Pečinka: Vláda pomalu odumírá. Babiš to nepřizná a Zeman nechce vidět

Odlétla další tříska z vládního stromu, který se pomalu kácí. Odchod ministra zdravotnictví Prymuly sice nebude poslední kapkou, ale moc už jich k přetečení poháru nezbývá.

Minulou sobotu se v Lánech sešel expertní tým prezidenta Zemana. Někteří z jeho blízkých později tvrdili, že Miloš Zeman je informačně izolován a vůbec nechápe, jak vláda den co den oslabuje. Přesněji, jak se zlomila důvěra části jejich voličů, kteří přišli o víru v to, že Babiš tuto krizi manažersky zvládne. Když se opakovaně Zemana ptali, jak bude na tuto situaci reagovat, odpovídal jen jednou větou – Prymula celou vládu zvedne. Dnes je Roman Prymula mimo hru a Miloš Zeman bude muset přistoupit k nějakému plánu B.

Pro pamětníky: tahle vládní situace věrně připomíná odumírání druhé vlády Václava Klause. Od jara 1997 snad nenastal den, aby ve vládě někdo nerezignoval, nedistancoval se od dosavadní linie. Život druhé Klausovy vlády v listopadu 1997 ukončila série skandálů ohledně financování nejdříve ODS, a později i dalších dvou vládních stran.

Svět 2020 je však komunikačně daleko rychlejší. To, co dřív trvalo týdny a měsíce, je dnes věcí dnů a hodin. Podstatou vládní krize je, že Andrej Babiš ztrácí důvěru svých voličů a zbylí dva koaliční partneři (ČSSD, KSČM) utrpěli ve dvou typech voleb (krajské, senátní) největší volební porážku v historii. Navíc obě partaje čekají sjezdy, KSČM v listopadu a ČSSD v lednu. Hlavní kritické vlny, které se uvnitř stran zvedají chtějí odklon od politiky Andreje Babiše. Když k tomu připočteme manažerské selhání vlády ve věcech jako testování a trasování, neschopnost předložit veřejnosti data o cestách nákazy a zdůvodnit některá uzavírání provozoven, nelze se divit, že vláda je u konce s dechem.

Čistě politologicky viděno by měla Babišova vláda obnovit důvěru tím, že se zeptá poslanců, jestli stále disponuje většinou hlasů v Poslanecké sněmovně. To udělala před 23 lety i Klausova vláda a prošla, stejně jako by v těchto dnech zřejmě prošla i Babišova vláda. Pak je tu ovšem fakt, že koalice ztratila étos a energii dál vést stát a z toho ji žádné hlasování nedostane.

Dalších variant je několik. Demise vlády a opětovné pověření Babiše, jako vítěze voleb, který sestaví rekonstruovaný kabinet. Anebo vláda široké koalice do řádných voleb, u jejíhož zrodu budou asistovat jak vládní, tak opoziční politické síly. Garantem něčeho podobného by ovšem musel být prezident Zeman. Ať tak či onak, tahle vláda je v takové defenzívě, že se z ní sama nedostane. Stačí dva tři podobné skandály a sesype se sama.