Video placeholde

Kde vypískali Lukáše Hejlíka? A proč byl scénář seriálu Spolu & Hladoví podle jeho dcery Kláry cringe?

V první z třinácti debat Reflexu na Colours of Ostrava s osobnostmi současné kulturní scény se představil nejznámější food influencer v Česku Lukáš Hejlík, duchovní otec tak různorodých projektů, jako jsou Gastromapa s Listováním, a majitel soutěže Food blog roku, a jeho čtrnáctiletá dcera Klára, scenáristka, velká milovnice mangy. Mluvili jsme spolu v dolnovítkovickém festivalovém areálu před plným sálem Reflex Stage a její vyvýšenou chillout lounge především o jídle, pití i žití.

Populární herec a gastronaut je nesmírně pracovitý, činorodý a má skvělé nápady, které dokázal velmi dobře a prakticky propojit. Roku 2003 rozjel projekt scénického čtení Listování, za nějž získal ocenění Nadace Českého literárního fondu; za rok oslaví s týmem herců dvacet let Listování, ročně se odehraje na devět set představení ve všech koutech republiky. Jeho role v seriálech Ordinace v růžové zahradě, Ošklivka Katka, ale bohužel i Terapie jsou minulostí, ostatně podobně jako jeho dlouholetý, a to byste možná nečekali, chov ovcí.

Se svou dcerou Klárou pro HBO natočil dokuseriál Spolu a hladoví, průvodce českými luhy a háji a hospodami a kavárnami, osm ani ne půlhodinových epizod, které zavedly diváky do světa gastronomie i regionální turistiky a zkusily představit jednu svéráznou formu vztahu mezi otcem a dcerou… Jenže z filmotéky české HBO Max pořad zmizel pouhé dva měsíce po premiéře poslední epizody. Mluvili jsme o důvodech a zklamání, ale i o budoucnosti, Lukášových podcastech, o nové knižní brněnské Gastromapě i o možné obnově volného sdružení foodbloggerů a kuchyňských všeumělů Gastrokroužek. A kvůli četným lačným návštěvníkům festivalu taky o tom, co kde na Colours dobrého sníst a vypít. A vlastně co dobrého sníst a vypít po celé vlasti.