Video placeholde
Spolu a hladoví
Spolu a hladoví
Spolu a hladoví
Spolu a hladoví
Spolu a hladoví
9
Fotogalerie

Trapnej fotr a pubertální dcera po krásách Česka. Spolu a hladoví vám ukáží, kam s dětmi na nejlepší výlet

Osmidílný cyklus Spolu & Hladoví z produkce tuzemské větve HBO je ideálním produktem pro rodiny: nabízí rady, kde se v nejrůznějších regionech Česka dobře najíst a napít, co kde zažít a kde přespat. To vše na pozadí příběhu otce a dospívající dcery, kteří dohánějí ztracený společný čas.

Spolu a Hladoví z nabídky HBO Max je takzvaná unscripted show – seriál, který není ani reality show, ani dílem s pevně daným scénářem a vývojem. Jde o hybrid, který kombinuje dohromady nejen žánry. Působí totiž jako ideální letní mix dobrého jídla a pití, cestování, přírody, kultury a zajímavých lidí. Všechno to propojují hlavní postavy – herec a foodie influencer Lukáš Hejlík a jeho čtrnáctiletá dcera z prvního manželství Klára. Ti dva se vídají jen každý druhý víkend, a tak teď v rámci Spolu & Hladoví vyrážejí na víkendové výlety po nejrůznějších koutech republiky, kterou má Hejlík díky svému food bloggerství procestovanou, zmapovanou a „projedenou“.

Hejlík vybírá skvělá místa pro nejrůznější aktivity, takže nejde zdaleka jen o jídlo, jak naznačuje název. Nejedná se ani o profláknuté lokace typu Karlštejn, a i když protagonisté zavítají i do turisticky exponovaných míst jako je třeba Kutná Hora, vždycky tam najdou něco, co davy většinou neobjeví. A bát se není třeba ani „foodie snobismu“: Lukáš s Klárou si sice někde dají třeba chobotnice, ale často jedí obyčejná jídla jako hamburgery nebo českou klasiku typu svíčková a nemají problém nakrmit se někde u stánku. Zrovna tak se jednou ubytují v luxusním penziónu, ale jindy se vyspí v dodávce, na posedu nebo v hausbótu.

Začíná se v Moravském krase, pak přijdou na řadu například Slovácko, Šumava nebo Orlické Hory. Každý díl je trochu jinak laděný: třeba ten v Orlických Horách duchovně, protože Lukáš s Klárou tam putují mimo jiné po barokních kostelech. Na Vysočině se řeší vztahy mezi rodiči a dětmi, na Šumavě jde o ochranu přírody...

Sotva půlhodinové epizody utíkají nesmírně rychle a je až neuvěřitelné, kolik se do nich vejde míst – člověk všechny ty cukrárny, kavárny, restaurace, hospody, pivovary nebo stánky u cesty skoro přestává stíhat. Hejlík se s jejich majiteli nebo provozovateli často zná a umí z nich dostat jejich profesní příběhy nebo různé zajímavosti. Cestování fyzické pak doplňuje pomyslné hledání cesty Lukáše ke Kláře a naopak, ze kterého se můžou poučit stejně tak rodiče jako adolescenti.

Spolu & Hladoví je k vidění všude, kde je k dispozici platforma HBO Max, a tak tenhle nenápadný a univerzálně srozumitelný seriál navíc nenásilně propaguje Českou republiku po celém světě.