Video placeholde
Seriál Obnažené (Lust)
Seriál Obnažené (Lust)
Seriál Obnažené (Lust)
Seriál Obnažené (Lust)
Seriál Obnažené (Lust)
7
Fotogalerie

Jak chutná sex po čtyřicítce? Ve švédském Sexu ve městě dělá čtveřice obnažených kamarádek zoufalé věci

Seriál Obnažené (v originále Lust), který najdete na HBO MAX, se odehrává v kulisách současného Stockholmu, jeho příběhy se ale mohly rozplétat v kterékoli západní metropoli. Je to komedie strindbergovsky hluboká, a lehounkou rukou natočená. Vypadá, že si ji čtyři unavené matky napsaly v kavárně jen tak pro radost – a je to v podstatě pravda. Osm půlhodinek Obnažených o sexu, chtíči a (ne)radostech ze života po čtyřicítce natočila švédská režisérka Ella Lemhagenová.

Zajímavé je na Obnažených špičkové herecké obsazení: hlavní roli hraje Švédka Sofia Helinová, proslulá svou rolí geniální vyšetřovatelky s Aspergerovým syndromem Sagy Norénové v detektivce Most. Ve čtveřici vyčnívá i Elin Klinga, za mlada bergmanovská charakterní herečka a současná členka Stockholmského národního divadla, pro kterou je role rozvedené Martiny v Obnažených prvním komediálním počinem, kterého se ujala s velkou vervou.

Každá epizoda věnuje oněm čtyřem ženám stejnou pozornost: Anette (v podání Helinové) ve Švédsku provádí celostátní vládní studii o sexuálním zdraví žen, přičemž sama tohoto zdraví moc nemá, Martina (Klinga) musí žít v jednom domě s bývalým manželem a jeho mladou přítelkyní, vdaná matka tří dospívajících dětí Nadia (Anja Lunqvist) má vášnivý poměr s instruktorem boxu a přísně single prodavačka aut Ellen (Julia Dufvenius) se bojí, že už má vrásku u pusy a holduje přísně jen příležitostnému sexu.

Koncept seriálu Obnažené si skutečně vymyslely samy herečky, i když scénář nakonec napsal muž, Frans Milisic Wiklund, který tak dlouho naslouchal jejich přáním, až nakonec dovedně udržel humornou notu seriálu. „Nejvíc si cením toho, že se mu podařilo dostat humor i do našich ženských postav. Protože často je to tak, že velmi vtipní jsou muži a ženy se na muže, kteří jsou vtipní, jen tak dívají,“ pochválila ho v exkluzívním rozhovoru pro tištěný Reflex herečka Sofia Helinová.  

Další silnou stránkou seriálu je, že pod vtipností, lehkostí a vkusně pojatými milostnými scénami (není jich v seriálu málo) mluví o docela bolestných osobních tématech současnosti, na která byste v „normálních“ „vztahových“ seriálech nikdy nepomysleli.

K projektu se později, když byl scénář hotov, připojila známá švédská režisérka Ella Lemhagenová - její výborná komedie o páru gayů adoptujících dítě Patrik 1,5 roku mimochodem soutěžila v roce 2010 na českém Queer Festivalu Mezipatra. Lemhagenová ve svém pojetí nechává temnější stránky života (třeba skandinávskou výchovu dětí) prosakovat spíš nenápadně, ale docela často. Ano, je to trochu Sex ve městě po švédsku: i když Obnažené, obložené dospívajícími dětmi, jsou o poznání méně bezstarostné.   

Obecně je pak na projektu, který se anglicky jmenuje přesněji Lust (česky chtíč), zásadní to, co už dávno víme: že cesta k seriálovému úspěchu vede přes silné postavy a dobrý scénář. Konec osmého dílů ostatně zůstává otevřený a je možné, že se dočká dalších řad. Obnažené zažily úspěšnou premiéru na letošním Berlinale Series Market; všechny díly teď můžete vidět na HBO MAX.