Video placeholde
Záběry ze seriálu Lakers: Vzestup dynastie
Záběry ze seriálu Lakers: Vzestup dynastie
Záběry ze seriálu Lakers: Vzestup dynastie
Záběry ze seriálu Lakers: Vzestup dynastie
Záběry ze seriálu Lakers: Vzestup dynastie
8
Fotogalerie

Sex, prachy a basketbal. Seriál Lakers: Vzestup dynastie vám ukáže, jak se dělá velká sportovní show

Na přelomu 70. a 80. let měl jeden americký byznysmen s doktorátem ve fyzikální chemii vizi vybudovat slavnou basketbalovou dynastii v nejlepší lize světa NBA. A zbytek už je historie. Tím vizionářem byl totiž excentrický Jerry Buss – a to, jak se mu jeho sen podařilo naplnit, mapuje desetidílný hraný seriál z dílny HBO s názvem Lakers: Vzestup dynastie (v originále Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty). První epizoda vyšla 6. března na HBO Max, nové díly se od té doby pouští do světa každou neděli.

V posledních letech zaznamenal Netflix velký úspěch s několika sportovními dokumentárními seriály – se Sunderland ´Til I Die z fotbalového prostředí, s dokumentem z prostředí Formule 1 nebo s desetidílnou sérii The Last Dance mapující jeden z nejúspěšnějších týmů historie basketbalové NBA, tým Chicago Bulls z 90. let v čele s fenomenálním Michaelem Jordanem. Na to se rozhodlo reagovat konkurenční HBO, které nyní přichází s rovněž desetidílnou, ale hranou sérií Lakers: Vzestup dynastie o jiném slavném basketbalovém týmu nejprestižnější ligy světa – o Los Angeles Lakers.

Vše začíná v roce 1979, který byl pro basketbalový tým Lakers zásadní ze dvou důvodů. Zaprvé tým koupil Jerry Buss – byznysmen v nemovitostech libující si v opulentních večírcích a dalších extravagantnostech. A zadruhé v témže roce tým z Kalifornie draftoval jednoho z pozdějších nejlepších basketbalistů historie, Magic Johnsona.

Buss, kterého ztvárnil skvělý John Reilly (Strážci galaxie, Gangy z New Yorku), má vizi vybudovat obdobnou dynastii, z níž se v 60. letech radovali Boston Celtics, největší konkurent Lakers. Nechce ale dominovat pouze sportovně: cílí na to, aby divákům zprostředkovat také pokud možno co největší show. Éra Showtime začíná.

Desetidílná série je inspirovaná bestsellerem od sportovního spisovatele Jeffa Pearlmana s názvem Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s. Divákovi se postupně odhaluje zákulisí nejslavnější basketbalové ligy světa NBA, která je kromě skvělých atletických výkonů postavená na zásadách tvrdého byznysu a excentrické show.

Seriál táhne několik charismatických postav, přičemž skvěle funguje koncept, kdy každý díl rozehrává malý příběh právě jednoho z hlavních aktérů. Zásadní je kontrast dvou největších hvězd v sestavě Lakers. Extrovertní energický nováček Earvin „Magic“ Johnson přichází do Kalifornie s velkými očekáváními coby nejvýše draftovaný basketbalista toho roku. Naproti tomu jedna z největších hvězd ligy zkušený Kareem Abdul-Jabar slávu plynoucí z basketbalu vnímá spíše jako prostředek k zanechání „nesportovního“ odkazu a možnost inspirovat lidi po vzoru Martina Luthera Kinga nebo Malcolma X.

Děj pak stojí i na dalších výrazných aktérech: Jason Clarke hraje cholerickou legendu Jerryho Westa, vedle něj exceluje také oscarový herec Adrien Brody, který ztvárnil ikonického kouče Pata Railyho, jenž se před úspěšnou trenérskou dráhou těžce vyrovnává s koncem hráčské kariéry.

Za sérií stojí Max Borenstein, díky němuž v minulosti vznikly kupříkladu megafilmy Godzilla, King Kong: Ostrov lebek či Godzilla vs. Kong. Deset dílů seriálu režírovalo pět různých režisérů, přičemž druhý natáčel slavný herec Johan Hill – ten zazářil ve filmech Moneyball či Vlk z Wall Street a za role v těchto filmech byl také nominován na Oscara.

Tvůrci kladli velký důraz i na vizuální styl 80. let. Divák tak má dojem, že se skutečně octnul v Kalifornii před 40 lety. Snaha okouzlit publikum retro nostalgií tak notně připomíná nedávný úspěch tuzemského seriálu Devadesátky z produkce České televize. Jemně, prostřednictvím konkrétních průřezů, pak deset dílů mapuje historii NBA a snaží se tento basketbalový fenomén přiblížit nejen fanouškům tohoto sportu. Celý seriál je velice ambiciózním projektem, který má potenciál oslovit širší globální publikum – a na nic jiného ostatně HBO ani necílí.