Video placeholde
Zelenskyj v úvodní části seriálu, který nyní nabízí i Netflix
Drtivá většina Ukrajinců zná Zelenského z populárního televizního seriálu Sluha národa. V něm známý herec a komik Zelenskyj hraje středoškolského učitele, který je shodou okolností překvapivě zvolen prezidentem
Zelenskyj v úvodní části seriálu, který nyní nabízí i Netflix
Zelenskyj v krytu s ukrajinskými vojáky
Volodymyr Zelenskyj je novým hrdinou
33
Fotogalerie

Zelenskyj jako ukrajinský Mr. Bean: seriál Sluha lidu z něj udělal prezidenta. Jak si ho pustit v Česku?

O poznání mladší a méně unavený Volodymyr Zelenskyj se ve SLUHOVI LIDU bezstarostně projíždí na kole prosluněným Kyjevem… Nebude to pro vás lehká podívaná, díváte-li se na tuhle politickou satiru dnešníma očima. Herec, dabér, moderátor a scenárista Zelenskyj tam předvádí ukázkové komediální skeče a velice jemnou fyzickou komedii – jeho výkon je zcela srovnatelný s Rowanem Atkinsonem či Peterem Sellersem. První řada ukrajinského komediálního seriálu SLUHA LIDU z roku 2015 se vrací na Netflix.

Seriál má romantickou úvodní píseň: Mám rád svoji zemi, svoji ženu a svého psa. I celý seriál je podprahově optimistický: ostatně Volodymyr Zelenskyj je jedním z autorů námětu i jedním z producentů.

Sluha lidu (nebo také Sluha národa či Služebník lidu) je seriál sice komerční a mainstreamový, ale velice dobře napsaný a slušně natočený. Je důležitý i v tom, že ukazuje lidský potenciál současné Ukrajiny a přeneseně tak i ostatních zemí bývalého východního bloku. Skrz politickou satiru pravdivě ukazuje život obyčejných lidí na Ukrajině před pár lety, šílenou korupci, politiky propojené s oligarchy a další věci, známé, byť trochu jinak, i u nás…

Hlavní hrdina Vasyl Holoborodko, středoškolský učitel dějepisu, je chytrý i charismatický, jen ne zrovna úspěšný. Je rozvedený a bydlí znovu v těsném bytě svých upovídaných rodičů i s dospívající neteří Natašou. Po nocích čte Plútarcha, do školy jezdí na kole, má přísnou šéfku-ředitelku a košile si musí žehlit sám.

Najednou ale u dveří Vasylových rodičů zazvoní ukrajinský premiér, hraje ho vynikající ukrajinský herec Stanislav Boklan, a řekne dějepisáři Holoborodkovi, ať jede okamžitě s ním: vyhrál totiž prezidentské volby.

Stane se tak proto, že jeden z jeho studentů z 10. B nahrál na mobil a dal na sociální sítě naštvaný Vasylův monolog: „Ten příští prezident! To zas bude další bastard! Bude zas jenom krást a skrást a krást!“ 2 miliony hřiven na kampaň pak profesor získá právě díky studentům – použijí crowdfunding.

Kde a jak sledovat seriál Sluha lidu v Česku?

První tři díly Sluhy lidu (první, expoziční díl, je čtyřicetiminutový, další zhruba půlhodinové) navozují atmosféru celého seriálu a jsou založeny na propasti mezi obyčejnými Ukrajinci a establishmentem: budoucí prezident jede poprvé vládním vozem a drží se v něm za madlo jak v tramvaji, je donucen vybrat si drahé hodinky a nechce stejnou značku, jakou má Putin, chce koupit neteři k narozeninám cédéčko, ale „jeho“ premiér mu rovnou koupí dotyčného živého zpěváka… Nový prezident taky podědí přebujelý prezidentský štáb se spoustou kuchařů, psychologů, manikérek a masérek – má i svého dvojníka. Jsou tam ale i vtipy slovní: jeho malý syn mu říká, že je teď docela cool tatínek, když se stal prezidentem, ale že víc cool je tatínek spolužáka, co dělá řidiče starostovi Kyjeva Kličkovi…

Seriál nyní vysílá namátkou francouzsko-německý televizní kanál Arte, britský Channel 4, řecký ANT 1 i rumunská PRO TV. K vidění je také zdarma na YouTube s anglickými a polskými titulky. Pro češtinu na Netflixu zatím chybí lokalizace (nemá český dabing či titulky), pro jeho sledování musíte přepnout do anglické verze Netflixu v nastavení vašeho účtu a pak jej najdete pod názvem Servant of the People.