Vůdce Čečenců Ramzan Kadyrov a jeho jednotky vyrazili na pomoc Putinovi

Vůdce Čečenců Ramzan Kadyrov a jeho jednotky vyrazili na pomoc Putinovi Zdroj: Reuters

Čečensko a jejich vůce Ramzan Kadyrov se vydávají na pomoc Putinovi
Čečensko a jejich vůce Ramzan Kadyrov se vydávají na pomoc Putinovi
Čečensko a jejich vůce Ramzan Kadyrov se vydávají na pomoc Putinovi
Čečensko a jejich vůce Ramzan Kadyrov se vydávají na pomoc Putinovi
Čečensko a jejich vůce Ramzan Kadyrov se vydávají na pomoc Putinovi
20
Fotogalerie

Muslimové na straně Putina. Duchovní vyhlásili fatvu na podporu útoku na Ukrajinu

Ruští muslimští duchovní vydali náboženský edikt (fatvu), jímž podpořili útok na Ukrajinu. Podle nich je tzv. speciální operace ruské armády na Ukrajině nutnou a preventivní válkou, protože Rusku hrozilo ohrožení ze strany NATO. Muslimští duchovní dále ve svém ediktu označili všechny zemřelé muslimy z útočící ruské armády za mučedníky a vyzvali ruské muslimy, aby podpořili vládu prezidenta Vladimira Putina.

Na edikt ruských muslimských duchovních upozornila izraelská nevládni organizace MEMRI, která se věnuje monitorování médií v muslimském světě. Deklarace byla vydána po setkání několika desítek teologů. „V březnu 2022 na konferenci vůdců muslimských náboženských organizací v Rusku, která se konala ve městě Vladikavkaz, byla zveřejněna fatva vyjadřující plnou podporu válce proti Ukrajině a plně podporující ruskou politiku. Fatva uvedla, že vojenská akce Ruska na Ukrajině je přípustná a oprávněná podle islámského práva jako ‚preventivní obranné opatření, které bylo Rusko nuceno přijmout‘ kvůli ‚konkrétní hrozbě použití jaderných a biologických zbraní NATO‘ a Západu. Dodala, že muslimové zabití při operaci jsou šahidové, tedy mučedníci, a budou odměněni Alláhem,“ píše ve své zprávě MEMRI.

Ruští muslimští teologové se ve svém ediktu odvolávají na verše koránu: „Kdokoliv proti vám vystoupí nepřátelsky, pak i vy proti němu tak vystupte, podobně jako on vystupoval proti vám.“ (Korán 2:194 v překladu Ivana Hrbka.)

Dále oceňují rodiče, kteří vychovali muže, již teď bojují v řadách ruské armády na Ukrajině, a uvedli, že na tyto vojáky je celá země hrdá. V prohlášení také odsuzují ukrajinskou vládu, kterou označují za nacionalistickou, protiruskou a obviňují ji z přípravy agrese proti samozvaným republikám na Donbase a ze snahy přivést na hranice Ruska NATO s jeho jadernými a biologickými zbraněmi. 

Toto prohlášení tak plně kopíruje dnešní ruskou státní propagandu, která obviňuje země NATO, že měly provozovat na Ukrajině laboratoře s biologickými zbraněmi a měly usilovat o umístění jaderných zbraní na území Ukrajiny, což země NATO opakovaně vyvracejí. Muslimští teologové se odvolávají na to, že současný ruský útok na Ukrajinu je preventivním úderem, který je podle islámu legální, a ospravedlňují to jak válkami vedenými západními zeměmi proti Iráku, Sýrii či Libyi, tak na příkladech ze života zakladatele islámu Mohammeda.

Zatímco se zdá, že ruští muslimové mají relativně konzistentní shodu svých představitelů v podpoře kroku ruské vlády, uvnitř ruské pravoslavné církve hoří spor o postoj k celé agresi proti Ukrajině, kdy se stále více pravoslavných duchovních začíná veřejně ozývat proti postoji patriarchy Kirilla, který politiku ruské vlády nepřímo podpořil.

Téma války mezi Ruskem a Ukrajinou se také stalo součástí veřejné diskuze islamistů po celém světě, a jak píše ve své analýze izraelská nevládní organizace MEMRI: „Džihádisté jsou rozděleni v tom, zda je konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou pozitivním vývojem, který by měli oslavovat, nebo něčím negativním. Mnoho salafijských džihádistů, kteří konflikt komentovali, oslavovalo zkázu, kterou způsobil nemuslimským zemím. Zejména příznivci ISIS oslavují válku, protože považují Rusko i Ukrajinu za nepřátele a protože se obě země účastnily globální koalice za porážku ISIS.“

Někteří islamisté hovoří i o tom, že by muslimové na Ukrajině a v Rusku měli celé situace využít bez ohledu na výsledek k posílení svého vlivu a vytvoření orgánů, které by hájily jejich zájmy. Faktem je, že mimo muslimy bojující na ruské straně jsou na Ukrajině i místní ukrajinští muslimové a muslimští političtí uprchlíci z Ruska a jím obsazených území, kteří naopak bojují proti ruské armádě (a ruským muslimům) v řadách ukrajinské armády a dobrovolnických jednotek.