Na scénáři k seriálu Obnažené si cením, že se mu podařilo dostat humor i do našich ženských postav. Protože často je to tak, že vtipní jsou muži a ženy se na muže, kteří jsou vtipní, jen dívají.

Na scénáři k seriálu Obnažené si cením, že se mu podařilo dostat humor i do našich ženských postav. Protože často je to tak, že vtipní jsou muži a ženy se na muže, kteří jsou vtipní, jen dívají. Zdroj: Profimedia.cz

Sofia Helinová: Musím být dobrá máma, herečka a manželka. Nemůžu se ale přinutit být dobrou milenkou

Sofia Helinová (49) se ve čtyřiadvaceti málem rozloučila s hereckou kariérou. Spadla totiž na kole tak ošklivě, že má dodnes jizvu přes půl tváře. Naštěstí se ale nevzdala a před pár lety vytvořila kultovní postavu kriminalistky Sagy Norénové v seriálu Most, který ji katapultoval mezi hvězdy globálního formátu. Svou, jak sama říká, „roli snů“ teď dostala v osmidílném komediálním seriálu Obnažené o sexuálním životě stockholmských žen po čtyřicítce. U příležitosti jeho premiéry na HBO MAX vznikl tento exkluzívní rozhovor.

Hlavní role v Obnažených hrají kromě Sofie Helinové další tři vynikající švédské herečky: Anja Lundqvistová, Julia Dufveniusová a Elin Klingová. Ze seriálu je pa­trné, jak moc je práce baví a že si ji, v režii Elly Lemhagenové, užívají měrou vrchovatou.

Opravdu jste si seriál vymyslely vy samy, herečky čtyř hlavních rolí?

Dlouho jsme chtěly vytvořit nějaký nový projekt. A jak jsme si tak povídaly, zjistily jsme, že jsme schopné mluvit o čemkoli, jen ne o našich sexuálních životech. V tu chvíli jsme si uvědomily, že tohle téma bychom měly prozkoumat.

Všem vám bylo mezi čtyřicítkou a padesátkou?

Ano, i já byla uprostřed života. Děti trochu vyrostly, takže jsem začala přemýšlet, kdo vlastně jsem, co chci, kam mířím. A hlavně proč si připadám, že musím být dobrá máma, dobrá herečka a dobrá manželka, ale když přijde na sex, nemůžu se přinutit být dobrou milostnou partnerkou.

Dá se k takové věci přinutit?

No právě nedá! Musíte to nechat plynout, nechat žít vlastním životem. Ovšem zajímavé je, že jsme se všechny shodly, že naše generace nemá pro sexuálně aktivní starší ženy žádné vzory. Takže vlastně nevíme, jak má takový ideál sexuál­ně aktivní starší ženy vypadat… No a takhle to začalo: klábosením. A pak nám došlo, že z toho musí vzniknout komedie.

Vaše postava to má ale v Obnažených přesně obráceně. O milostný život nemá zájem její dlouho­letý partner, i když už mají dospělé děti a žádné velké starosti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!