Já, Paroubek

Je skvělé mít domov, kam se vracíme a jehož pas hrdě nosíme, jak říká Václav Klaus! Tři týdny jsem v Novém Mexiku ujížděl před písečnými tornády, v Arizoně řídil ve sněhové bouři a v Texasu spal v nejhorší díře, konečné ztroskotanců. V Laredu na mexicko-americké hranici, kde se za dne střílí drogové a převaděčské gangy, jsem v rádiu poslouchal reklamní spoty místních politiků, kteří se před volbami obviňovali, kdo z nich ukradl víc volebních peněz...

. Máloco se ale vyrovná tomu vrátit se domů, zapnout televizi a vidět v ní premiéra Jiřího Paroubka. A nic se nevyrovná tomu vrátit se domů, zapnout televizi a poslouchat v ní premiéra Jiřího Paroubka. Podezírám dramaturgy Novy, že vládnou telepatií.
„Oni nevěděli, o čem hlasují,“ tvrdil v Sedmičce s vážnou tváří (tedy: rádoby vážnou, protože ani on sám nemůže Paroubkovi věřit) Paroubek, když se snažil vysvětlit, proč i poslanci ČSSD - včetně jejích právních expertů - hlasovali pro trestní zákoník, v němž chyběl zákon o tunelování, zatímco on o tento zákon před volbami populisticky usiluje. Ponechám teď stranou vtíravou úvahu, že Paroubek výjimečně mluvil pravdu, neboť většina našich zákonů opravdu dokazuje, že nejen poslanci ČSSD často nevědí, o čem hlasují. Nejde totiž o jeden zákon. Jde o Paroubka, jenž chce být skutečným - tedy demokraticky zvoleným, nikoli z nouze vytaženým - premiérem i po volbách.
Ani parlamentní demokracie jistě nejsou ideálním zřízením. Spoustě bláznů, kteří bývají v totalitách pod zámkem, dopřávají příliš svobody a vlivu. Viz většina politiků. Přesto by měl v demokracii kandidát na premiéra splňovat aspoň jednu základní podmínku: přinejmenším do voleb se tvářit jako demokrat. Tedy ctít fakt, že i poslanci jeho strany mačkají hlasovací tlačítka podle svého nejlepšího přesvědčení, jakkoli zpravidla bývá tím nejhorším. Paroubek bohužel nesplňuje ani tuto podmínku. Kvůli svému zvolení premiérem bude vládnout s komunisty (Marťany), nazývat prohranou arbitráž plichtou, přikazovat členům ČSSD jak hlasovat a vylučovat ze strany nepohodlné členy. Je skvělé být zpátky doma!