„Věřící“ v kostele sv. Jiří v obci Luková. Dílo  vytvořil Jakub Hadrava a o expozici, a tudíž i kostel se začal příkladně starat místní občan Petr Koukl.

„Věřící“ v kostele sv. Jiří v obci Luková. Dílo vytvořil Jakub Hadrava a o expozici, a tudíž i kostel se začal příkladně starat místní občan Petr Koukl. Zdroj: Dniel Šeiner

Loreta na Klatovsku. Kdysi to byl skvost barokní architektury. Dnes ruina.
„MoDlitby“  Štěpánky Kotkové  v Otíně u Plané plují  prostorem kostela
Vojtěch Soukup vytvořil křížovou cestu kolem ruiny barokního poutního kostela v Branišově. Jeho úmyslem bylo vytvořit na cestě k blízkému klášteru trapistů „předsunutý duchovní bod“. Z ptačí perspektivy tvoří tvar křížové cesty šroubovici, která vstupuje do kostela a končí v jádru posvátného prostoru, tedy na oltáři.
Veronika Konturová s Jakubem Hanzlem před jednou  z nových vitřáží kostela sv. Barbory ve Všekarech
Jakub Hadrava a jeho „Věřící“ v kostele sv. Jiří v Lukové
6
Fotogalerie

Léčení zraněných kostelů

V tajemném setmělém prostoru kostela svatého Jiří
v obci Luková sedí, klečí či stojí více než třicet bílých postav. Zchátralý kostel byl ještě nedávno opuštěný. Dnes je místem výletů, jezdí sem lidé z Plzně, Prahy i Německa. Mysteriózní objekty upomínají na časy, kdy byl kostel zaplněný věřícími, neboť i zdejší vesnice a celá krajina měly své obyvatele. Rodiny zemědělců a řemeslníků. Tam, kde žilo 140 lidí, žijí dnes lidé čtyři. Ale poraněný kostel je opět „zalidněný“. A zdá se, že ho to může i zachránit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!