Britská policie (ilustrační foto)

Britská policie (ilustrační foto) Zdroj: ČTK, EPA, REUTERS

Londýnští policisté cvičili zásah na teroristy, kteří obsadili budovu
Londýnští policisté cvičili zásah na teroristy, kteří obsadili budovu
Londýnští policisté cvičili zásah na teroristy, kteří obsadili budovu
Londýnští policisté cvičili zásah na teroristy, kteří obsadili budovu
Londýnští policisté cvičili zásah na teroristy, kteří obsadili budovu
9
Fotogalerie

Islamistický terorismus ve Velké Británii

Britský think-tank The Henry Jackson Society zveřejnil studii o islámském terorismu ve Velké Británii. Podle této studie bylo v letech 1998 až 2015 ve Velké Británii odsouzeno za islámský terorismus 253 osob, přičemž 5 muslimů zahynulo jako sebevražední atentátníci. V souvislosti s islámským terorismem je celkově evidováno 153 případů. Vzhledem k velikosti obyvatelstva Velké Británie (64 milionů) se může zdát, že jde o malé číslo, ale vzhledem k tomu, co dokázalo čtyřčlenné komando islámských teroristů 7. července 2005, bych osobně bral toto množství spíše jako varování a považuji za úspěch, že ostatním zadrženým se nepodařilo zopakovat rozsah útoků z července 2005.

Podle studie v období po roce 2010 prudce vzrostl počet případů islámského terorismu. Před rokem 2010 bylo v průměru 12 případů ročně, po roce 2010 je to však v průměru 23 případů ročně. Podle statistiky měla přibližně 1/3 teroristů vysokoškolské vzdělání a 47 % odsouzených studovalo nebo pracovalo. Varovné je, že pouze 22 % odsouzených prošlo před útokem výcvikem v řadách teroristických organizací, tedy 78 % pachatelů bylo tzv. amatérskými teroristy.

Autorem zprávy je Hannah Stuartová, která se odborně věnuje problematice islámského extremismu a džihádistického terorismu a vypracovává odborné práce pro uznávaná média Wall Street Journal, The Times či Foreign Policy. Zpráva pod názvem Islamistický terorismus: analýza trestných činů a útoků ve Velké Británii (1998-2015) obsahuje podrobný popis jednotlivých případů a pachatelů, kteří byli již odsouzeni za islámský terorismus.

Mezi další zajímavé údaje patří například to, že 93 % pachatelů jsou muži, 72 % pachatelů má britskou národnost a 55 % pachatelů žilo se svou vlastní rodinou nebo v rodinném domě. Pouze 16 % pachatelů pocházelo z řad konvertitů k islámu a jen 26 % pachatelů bylo předtím soudně trestáno.

The Henry Jackson Society je britský think-tank založený v roce 2005 akademiky a studenty z univerzity v Cambridge a svým názvem odkazuje k postavě Henry M. Jacksona (1912–1983), amerického politika z Demokratické strany, který byl kongresmanem i senátorem. The Henry Jackson Society prosazuje zahraniční politiku založenou na podpoře šíření lidských práv a demokracie.

 

Henry M. Jackson byl zastáncem tvrdé linie vůči Sovětskému svazu a patřil mezi hlavní propagátory politiky antidiskriminace. Patřil mezi stěžejní postavy americké politiky, u kterých se inspirují stoupenci neokonzervativismu, jako je Elliott Abrams, Douglas Feith nebo Charles Horner. Později dosáhli neokonzervativci významných pozic ve vládě amerického prezidenta George W. Bushe. 

Na infografiku se můžete podívat ZDE