Stand-up komik Stanislav Křeček, Miloš Zeman mávající na rozloučenou své cukrovce a smutný Jaromír Soukup.

Stand-up komik Stanislav Křeček, Miloš Zeman mávající na rozloučenou své cukrovce a smutný Jaromír Soukup. Zdroj: ČTK / AP / Šálek Václav; ČTK; Profimedia

Křeček jako bavič, rudí teroristé jako vzor, Češi bijící se svými pyji proti terorismu a opuštěná cukrovka

Znovu se ukázalo, že Miloš Zeman je muž na svém místě, který si umí vybrat kamarády i osobnosti do funkce. Poté, co mu nevyšel nápad s Helenou Válkovou, je tu jeho další brilantní kousek v podobě návrhu na funkci ombudsmana – Stanislav Křeček, který už byl odmítnut snad z více funkcí než Jana Bobošíková. Také Zpětné zrcátko si proto dovoluje přijít se svou troškou do mlýna. Co takhle Zdeněk Mlátička Ondráček nebo Jaroslav Vodička, krycí jméno StB Josef, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu? V záloze je koneckonců i zmíněná Jana Bobošíková.

Křečka rázně odmítla dosavadní ombudsmanka Anna Šabatová, ale to ho prý nijak nepřekvapilo. „Paní Šabatová mě nebrala jako svého zástupce. Já jsem byl odříznut a vykonával jsem si svoji agendu. Cítil jsem stejnou odpovědnost za chod úřadu jako ona a dával jsem to najevo,“ pravil Křeček. „Já jsem nikdy nezpochybňoval její rozhodnutí, jenom jsem říkal, že na to mám jiný názor!“ zdůraznil s dovětkem, že nikdy nahlas neřekl, „neřiďte se stanoviskem ombudsmana“. Není beze smyslu nahlédnout do slovníku Stanislavu Křečkovi cizích slov: loajalita = věrnost, souhlasný postoj, oddanost, upřímnost, poctivost. S Křečkem bude ještě prča!

Kavan v ráži a konec dvou Soukupových taškařic

Parlamentní listy rozkolísaly koncem minulého týdne americkou politickou scénu a vyvolaly paniku v Bílém domě titulkem „Hukot před americkou ambasádou: Pryč s Trumpem, EU dělá tajtrlíka. A schytal to i redaktor od Bakaly“. V reportáži z demonstrace Socialistické solidarity šlo o ostrý vzkaz Trumpovi, který podle Parlamentních listů vyslala přímo před budovou amerického velvyslanectví v Praze skupinka údajně několika desítek demonstrantů. Opakované sčítání na panoramatické fotografii demonstrace počet demonstrantů upřesnilo. Nebylo jich několik desítek, ale rovnou deset! Nechyběl ani další z agentů StB, krycím jménem Kato, bývalý ministr zahraničních věcí a předseda Valného shromáždění OSN v New Yorku Jan Kavan. Chyběl oblíbený slogan: „Česká stopa ve světové politice!“ Kavan na Hrad!

Bombou na mediálním trhu showbyznysu je konec zábavného pořadu Soukupa se Zemanem, který šlapal sledovaností na paty i trhákům typu Televarieté a Možná přijde i kouzelník. „Pořad vyčerpal svůj potenciál,“ zní oficiální stanovisko Hradu ústy Jiřího Ovčáčka. Objevují se ale spekulace, že je rozkol mezi Soukupem a Zemanem jiného charakteru, spíš v osobní rovině. Trochu do toho rýpnul i Mirek Topolánek, když na Twitteru vypustil tuto pikantní informaci: „Potenciál byl vyčerpán po rvačce Nejedlý vs. Soukup v bytě Romana Janouška. Takže s Ovčáčkem mimořádně souhlasím,“ napsal Topolánek. Zároveň byla zrušena z důvodů ohrožení veřejného bezpečí i Ovčáčkova talkshow. Stalo se tak poté, kdy desítkám diváků praskly bránice od srandy k popukání, kterou byl pořad pověstný. S Ovčáčkem bude ještě prča! Asi jako s Křečkem.   

Teroristům zdar! Minařík místo Koněva!

Nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) znovu potvrdil, že více než polovina Čechů pokládá za největší hrozbu pro mír a bezpečnost teroristy a uprchlíky z jiných zemí. Pokud ovšem hledáme způsob, jak terorismus zastavit, obraťme se na české komouše. Jsou na terorismus těmi nejlepšími odborníky, neboť největší světoví teroristé byli jejich kamarády – Lenin i Stalin a celá jejich banda, Che Guevara, Jásir Arafat, Muamar Kaddáfí, Šakal… A tak bychom mohli pokračovat.

Ani Češi ale nezůstali pozadu. Jmenujme nikdy nepotrestané agenty StB Stanislava Tomeše a Milana Michelu, kteří v roce 1957 zorganizovali atentát, při němž roztrhali zásilkovou bombou na cucky místo štrasburského prefekta jeho manželku Henriette Tremeaudovou. Učinili tak, aniž by s ní či jejím manželem byli jakkoliv ve styku. Cílem atentátu bylo zastavit poválečné smiřování Německa a Francie, které se později stalo základem Evropské unie. Komouši tomu říkali „boj za mír“.

Nelze zapomenout ani na takzvaného kapitána Pavla Minaříka, který připravoval útoky na štvavou vysílačku Svobodná Evropa hned dvakrát – bombou a infikací látkami způsobujícími průjem. Bombový projekt, který měl vyřadit z provozu pět vysílacích stanovišť Svobodné Evropy v dubnu 1981, provedla tajná služba Securitate Nicolae Ceaucesca a byli při ní zraněni čtyři lidé. Minaříkův průjmový atentát se projevil spíš v bolševických médiích a jeho programech. Zkrátka zlaté české ručičky!

Však se také Minařík dočkal slávy a opusu z úst zpěváka Josefa Laufera v písni Dopis Svobodné Evropě verši: „Díky vám! Díky vám, chlapíku statečný, za vaši odvahu, rozum a sílu! Vy jste náš kapitán – oni jsou zbyteční! Přidal jste blankytu do křídel míru!“ Na píseň oslavující hrdinův pozdější pojistný podvod se zatím čeká. Laufer doživotním Zlatým slavíkem! Minařík místo Koněva!

Dělohy do útoku

Nebožtíku Muamaru Kaddáfímu je připisován bonmot, který mu může i náš mistr bonmotů závidět. V narážce na násobně rostoucí populaci muslimů oproti křesťanům prohlásil před lety Kaddáfí: „Nepotřebujeme zbraně, porazíme vás dělohami našich žen.“ To je hozená rukavice! Je třeba, aby naši vlastenci odpověděli rázně: „Nebojíme se! Dělohy vašich žen porazíme našimi pyji!“ Věříme, že se v tomto zápase o světový mír a bezpečnost budeme moci spolehnout i na naše ženy. Bolení hlavy ohrožuje světový mír!

Jenže! Nějak se v poslední době roztrhl pytel s řečmi o nechuti současné generace k sexu. „Asexuálové nestojí o sex, tudíž ho neprovozují. Uspokojení jim přinášejí polibky a laskání na obličeji. Intimní partie je vůbec nezajímají,“ vysvětluje Luděk Fiala z pražského Sexuologického ústavu. „Jeden pacient byl připraven líbat se s muži i ženami. Ale nic víc!“ uvádí dále sexuolog.

„Raději romantiku než chtíč!“ volá Amy de Vos, 23letá fotografka z kanadského Kitcheneru. A česká zdravotnice Jolana vzpomíná: „Svého muže jsem obdivovala pro jeho znalosti a názory. Imponoval mi, líbilo se mi, když mě hladil a objímal, nosil květiny, otvíral dveře. Bohužel mi až později došlo, že to byly jen rituální tance směřující k jedinému cíli.“ No, fuj! Takhle ovšem terorismus neporazíme, Jolano!

Osiřelá cukrovka a nahotou proti požárům

Při sčítání ptactva učinil výjimečný nález plzeňský zvířecí záchranář, když u jednoho z okousaných stromů nalezl zubní protézu. Dosud panovalo přesvědčení, že stromy u Berounky okusují bobři evropští. Zmíněný nález hypotézu ale zpochybňuje, i když majitele zubní protézy policie zatím nenašla. Momentálně se její pátrání zúžilo na obce Bukovec a Druztová u Plzně.

Podobně kuriózní nález hlásí regionální zpravodaj Zpětného zrcátka z Lán. Před restaurací na náměstí obce byla nalezena plačící vyhladovělá cukrovka typu B marně hledající svého majitele. Zaběhlé cukrovce, která se podle vyšetřování sama vzdálila svému páníčkovi, bylo po ošetření na účet Místního úřadu poskytnuto základní občerstvení. Účet s položkami becherovka, slivovice, tuzemák, zelená, kontušovka, žitná, kmínka, griotka, svítání, magický voko a vaječňák bude zařazen do slosování Účtenkovky Ministerstva financí.

Zhruba dvě desítky aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) ve čtvrtek v centru Prahy uspořádaly happening, na němž se účastníci svlékli téměř do naha, aby upozornili na klimatické změny. Demonstrovali tak i solidaritu s australskými klimatickými aktivisty, jejichž kontinent již delší dobu bojuje s obrovskými lesními požáry a země prý nepřijímá klimatické závazky. Nabízí se využít podobné řešení i při prosazování levicových programů českých bolševiků a polobolševiků pod heslem: Nestahujme kalhoty, brod je ještě daleko! Již pouhá představa do spodního prádla svlečených demonstrantů Filipa, Semelové, Hamáčka, Zemana, Schillerové, Dostálové a dalších vzbuzuje respekt.

Na závěr: Městský úřad Lány zve na Maškarní merendu konanou 26. ledna 2020 od 14:00 hodin v místní Sokolovně, na niž jsou srdečně zvány všechny pohádkové bytosti. Vstup volný, masky vítány.

A to je vše, co jsem dnes viděl Ve zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík