Video placeholde

Zemřít jsem chtěla několikrát, chci žít bez strachu, líčí boj s Crohnovou nemocí a život se stomií Nagyová

V 18 letech jí diagnostikovali Crohnovu chorobu. Tereza Nagyová nedbala na rady, žila dál úplně normálně a dostala se až na hranu. I kvůli tomu jí lékaři odebrali prakticky celá střeva a zachránila ji stomie. Otevřeně říká, že chtěla několikrát zemřít, ale je prý příliš tvrdohlavá. Popisuje bolesti, které zažila, i strach z rakoviny, který si teď nepřipouští. Pohled na život se stomií chce měnit i svým blogem Nejsem tabu, za který získala Cenu Olgy Havlové. Naše redakce ji v květnu za její skutky vyhlásila Hvězdou Reflexu. Projekt Hvězdy Reflexu vyvrcholí 27. února plesem v pražské Lucerně.

Kde jsem brala sílu jít dál? Nevím, říká Tereza Nagyová s úsměvem. V těžkém období si pořídila psa a i ten jí dával důvod život nevzdat. Má za sebou víc než 40 anestezií a bolesti, které při zákrocích blízko nejcitlivějších míst těla zažila, snad ani nedokáže popsat. Říká, že jsou lepší a horší dny, s depresemi jí pomohla terapie a taky třeba kartářka. Klíčové je přijmout sebe sama, dodává a je z ní cítit pozitivita.

Se stomií, tedy vývodem, který jí „nahrazuje“ střeva, se dá žít docela normálně, popisuje Tereza Nagyová. Sáček bude nosit s sebou po zbytek života, to už přijala. Několikrát se jí utrhl, třeba na rande, a to prý byl hodně nepříjemný pocit. Pracuje s lidmi, kteří mají stejné problémy jako ona. Líčí, že při poslouchání jejich příběhů, které jsou často ještě horší než ten její, mnohokrát brečela.

Tereza Nagyová má kvůli své nemoci bohaté zkušenosti s českým zdravotnictvím. Vyčítá mu přístup některých lékařů a nedostatek empatie, ale hlavně prý chybí odborníci. V Česku jich je jen pár, ke kterým by na operaci šla. Uvědomuje si, že má výhodu v tom, že si může vybírat. To, že je u ní vyšší riziko rakoviny, bere jako fakt. Mluví o strachu, který si ale nechce připouštět.

Jaké běžné problémy stomie přináší? Ovlivňuje nějak intimní život lidí a třeba i sex? Jak popisuje Tereza Nagyová problémy českého zdravotnictví? Proč začala podnikat a kdy se její výrobky pro stomiky dostanou do světa? Co pro ní znamenala Cena Olgy Havlové? A jak si dokáže držet pozitivitu a úsměv i přes to, co zažila a co jí hrozí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>