Video placeholde

Psycholog: Český alkoholismus vede i k vraždám, život nám ničí politici a Facebook, společnost není zdravá

Česká společnost není zdravá, lidé proto nemají zdravé osobnosti, jde třeba i o svědomí, říká psycholog Dalibor Špok. Zásadní problém podle něj je, že se lidé nemají kam obrátit a říct si o pomoc. To pak vede i k tragédiím. Upozorňuje, že tlak médií a sociálních sítí nám ničí život, podobný dopad ale má taky přehnané řešení kauz politiků. Do mixu se pak přidává ještě český alkoholismus.

V Česku chybí hlavně nízkoprahová zařízení, lidé často mají pocit, že jim nikdo nenaslouchá, může jít i o strach třeba z migrantů, míní Špok. Mluví o šedé zóně mezi duševní nemocí a životem, který už ale není zdravý. Taky bychom si měli víc všímat lidí kolem sebe. Po revoluci se z nás podle Špoka stali tak trochu sobci, kteří se starají hlavně o sebe.

Co mohlo vést k tragické střelbě v Ostravě? Na začátku je nezdravá osobnost, vybudovat ji zdravou je to, co musí dělat společnost neustále, upozorňuje Špok. Zmiňuje negativní vlivy, které na nás působí. Jedním z nich je třeba alkoholismus, který je podle Špoka velká příčina radikalizace a vražd. Politici s tím přitom nic nedělají a problém se obrovsky podceňuje. 

Z nástupu moderních technologií jsme si vyžrali to nejhorší, tvrdí psycholog. Učíme se zacházet se sociálními sítěmi, ale moc to zatím nezvládáme. Jejich vliv je velmi negativní a lidé si neumí nastavit hranice, podobně působí média a jejich negativní zprávy. To se ale podle Špoka časem změní. Lidé se s nimi naučí pracovat, přijde další regulace a možná i cenzura. Ta může být prý paradoxně potřebná a správná.

V čem našemu psychickému zdraví škodí politika a jak to změnit? Proč je alkohol jeden ze zásadních problémů v Česku, který se ale neřeší? Jak se starat o svou duši a co je nejdůležitější? A kdy je třeba zbavit se už toho, co nás v životě irituje?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>