Video placeholde

Psycholožka: Emoce můžou způsobit fyzické bolesti, falešní terapeuti lidem ubližují, chybí pomoc a řeší se to léky

Tělo, mysl a emoce. Každý z nás je tvořen třemi základními částmi, které musí být v souladu, a pak je nám dobře, říká psycholožka a psychoterapeutka Barbora Janečková. Všechno, co zažijeme, se nám zapisuje do tělové paměti. Může to způsobovat bolesti a ovlivňovat podvědomě naše chování a my s tím musíme pracovat. Důležité je poznávání toho, jak se cítíme. Lidé často říkají, že jsou naštvaní, ale vlastně jsou strašně smutní.

Terapie je opravdu práce, je to otázka let, říká Janečková. Přirovnává ji k hodinářství. Máte součástky člověka a chcete je jinak přeskládat. Naše chování podle ní ovlivňuje i rodinná historie, která se přenáší v DNA. To negativní je možné zastavit, nebo jde najít nový, lepší pohled na život. Člověk ale musí sám chtít, v tom je základ.

Podle Janečkové se potíže, se kterými za ní klienti chodí, mění. Lidé mají v poslední době víc úzkosti a teď taky znovu rostou deprese. Je to i kvůli neustálým negativním zprávám, které nás ovlivňují a jejichž příčiny nemůžeme ovlivnit. Jde třeba o politickou situaci nebo změnu klimatu, Janečková dokonce mluví o environmentální depresi jako nové diagnostikované kategorii. Radí vybírat si, co sledujeme, a hlavně něco dobrého dělat. Štěstí není ve věcech, ale v obrácení se do sebe.

Janečková varuje před falešnými psychoterapeuty, kterým chybí výcvik. Je to v Česku prý velký problém. Nerozumí tomu, co se s lidmi opravdu děje, neodhadnou, když jde o závažné věci, a často ublíží. Zároveň tu ale terapeutická pomoc chybí, sítem prý propadne hodně lidí. Ti to pak řeší alkoholem nebo antidepresivy, jejichž konzumace stále roste. Janečková proto založila Sociální kliniku, kde nabízí akutní péči.

S jakými příběhy se Barbora Janečková v terapii setkává? Jak můžou emoce a uložené vzpomínky ovlivnit naše chování? A co s tím? Proč je důležité dívat se na sebe z nadhledu? A jak náš život ovlivňují sociální sítě?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>