Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus: Pacienti musí jinam!

Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus: Pacienti musí jinam! Zdroj: ČTK

Benešovskou nemocnici paralyzoval počítačový vir. Obnova provozu může trvat týdny

Provoz benešovské nemocnice ochromil počítačový kryptovirus, který v noci na dnešek napadl nemocniční počítačový systém. Nelze spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, všechny plánované operace jsou zrušené. Nemocnice žádá pacienty, aby si k návštěvě vybrali jiné zařízení, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Petr Ballek. Akcionářem nemocnice je Středočeský kraj. Nemocnici nabídne pomoc Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Událost nastala ve 02:50, podle mluvčího byl nemocniční systém zásadně napaden. Na nápravě intenzivně pracují IT specialisté. Kdy se problémy podaří vyřešit, není známo. Mrva připustil, že teoreticky by odstraňování problémů mohlo trvat i týdny, což je krajní možnost, kterou si nikdo nepřeje.

"V současné době je významně omezen provoz nemocnice. Nelze spustit žádný laboratorní ani jiný přístroj včetně počítačové sítě. Prosíme všechny pacienty, kteří nemusí bezpodmínečně navštívit benešovskou nemocnici, aby svou návštěvu doložili nebo se obrátili na jiné zdravotnické zařízení," uvedl Ballek před 07:30.

V nemocnici podle něj zasedá krizový štáb, o situaci byla informována záchranná služba a další zdravotnická zařízení v okolí. Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor.