Monarchie 1848–1918

Monarchie 1848–1918 Zdroj: Extra Publishing

Řadu z reprodukovaných artefaktů vydal sám monarcha, jako třeba nástupní manifest nebo provolání „Mým národům!“
Nakladatel k 2,5kilogramové knize přiložil co nejvěrnější repliky unikátních dobových dokumentů, které se rozměry, strukturou papíru či skládáním téměř blíží originálu.
Soukromí císařského páru poodhaluje jejich svatební oznámení, domácí politické boje zachycují dokumenty ze soudního procesu s Omladinou nebo satirický Šotek K. H. Borovského.
České země učinily za časů císaře Františka Josefa I. obrovský skok. Konec starého světa a začátek nového připomíná množství věrně reprodukovaných artefaktů.
Na přiloženém CD nechybí Císařská hymna, Lehárova Veselá vdova nebo Novoroční proslov k vojákům Eduarda von Böhm-Ermolliho.
7
Fotogalerie

Monarchie 1848-1918: Kaiser, Češi a vůbec. Jak se žilo za starého dobrého Rakouska?

Brněnské nakladatelství Extra Publishing právě dokončilo volnou tetralogii přibližující historii, jak se odehrávala na našem území od poloviny 19. do poloviny 20. století. Výpravná kniha početného autorského kolektivu Monarchie 1848–1918, nesoucí podtitul Císař, Češi a život v mocnářství, nezůstala nic dlužna svým předchůdkyním, ba právě naopak, dá se říci, že je ještě překonává.

Naprostým unikátem a doslova pastvou pro oči je 77 přiložených artefaktů. Vnímavý čtenář totiž získá velice plastický prožitek dobových událostí. Tělovýchovné hnutí kupříkladu ilustruje přiložená vstupenka na sokolský slet konaný v Brně 28. června 1914, tedy přesně v den, kdy došlo v Sarajevu k atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este, který o měsíc později vedl k rozpoutání první světové války, jíž se Monarchie 1948–1918 také náležitě věnuje. Numizmatici zase ocení rakouské bankovky, tvořící jeden z četných artefaktů.

Sisi + Franz Josef = VNL

Kdo si libuje pod vlivem barvotiskové romantické filmové trilogie o císařovně Sisi v životních peripetiích mladého panovnického páru, také nebude zklamán. Pokochá se svatebním oznámením Sisi a Franze Josefa a nahlédne nejen do soukromí slavné a často medializované císařské dvojice, ale pokud je lokální patriot, při pouhém zběžném prohlížení svatebního oznámení odhalí, že v oslavné básni jsou jako jediná korunní země habsburské monarchie zmiňovány Čechy.

C. a k. CD

Nápadití editoři též využili skutečnosti, že první „zvukové obrazy doby“ se datují do inkriminovaného 19. století. Přiblížili nezapomenutelnou atmosféru Rakouska, jež jsme napřed bourali, ale dnes k němu vzhlížíme spíše s neskrývanou nostalgií a obdivujeme jeho památky, nádhernou přírodu i vánoční trhy a Franze Josefa s císařovnou Sisi si přivezeme jako suvenýr, doprovodným cédéčkem. Najdeme na něm mimo jiné císařskou i českou hymnu, půvabný valčík Johanna Strausse mladšího Na krásném modrém Dunaji, projev císaře Františka Josefa I., ale zaslechneme rovněž hlas světově proslulé operní pěvkyně Emy Destinnové.

Moderní, vzdělaný a sebevědomý národ

Je nepopiratelným faktem, že předminulé století charakterizovaly převratné technické vynálezy a že české země v jeho průběhu udělaly nesmírný pokrok. Vznikl moderní, vzdělaný a sebevědomý národ vynikající v mnoha oborech lidské činnosti. Franz Josef k této době neodmyslitelně patří a chod historie dualistické monarchie nezapomenutelně poznamenal už jen proto, že vládl neuvěřitelných osmašedesát let.

V poslední době lze pozorovat zvýšený zájem o dějiny českých zemí v rámci Rakouského císařství čili Předlitavska. Vždyť tehdy vznikala literární, hudební a výtvarná díla, o nichž se ve školách dodnes učí a kterými se pyšníme. Je tudíž nanejvýš potřebné seznámit se prostřednictvím tak vynikající publikace, jakou Extra Publishing předkládá, s místy poklidnou, ale někdy pro změnu až příliš bouřlivou dobou, v nichž vznikala.

Kniha Monarchie 1848–1918 představuje ideální dárek pod stromeček pro všechny knihomoly libující si v reprezentativních a všestranně přínosných publikacích. Darující jistě překousnou zákonitě poněkud vyšší cenu, která však odpovídá nabízené kvalitě.