Pořadatelé londýnského maratonu podávali občerstvení v kapslích z jedlých řas

Pořadatelé londýnského maratonu podávali občerstvení v kapslích z jedlých řas Zdroj: Skipping Rocks Lab

Pořadatelé Londýnského maratonu nahradili plastové láhve jedlými kapslemi z mořských řas

28. dubna dusalo Londýnem více než 40 000 vytrvalostních běžců. Kromě odhodlání a euforie závodníků a frustrace řidičů maraton pravidelně zaplaví ulice statisíci plastových lahví. Letos ale organizátoři vyběhli mnohem ekologičtějším směrem. Část plastových láhví nahradili rozložitelnými kapslemi z mořských řas naplněnými glukózovým energy nápojem.

V loňském roce se na Londýnském maratonu rozdalo žíznivým běžcům více než 919 000 plastových láhví s vodou a energetickými nápoji. Letos jich 200 000 nahradily inovativní kapsle zvané Ooho vyvinuté společností Skipping Rocks Lab – startupem absolventů umělecké školy Royal College of Art. Kapsle, které mohou být naplněné vodou nebo jakoukoli jinou tekutinou, jsou jedlé. Pokud ale někomu obal z mořských řas nechutná a zahodí ho, během 4–6 týdnů se samovolně rozloží.

Vývojáři ze Skipping Rocks Lab – Rodrigo Garcia Gonzalez a Pierre Paslier – technologii kapslí Ooho pilují už od roku 2013. Základ materiálu zvaného Notpla (odkaz: https://www.notpla.com/) tvoří hnědá mořská tráva. Ta se – zbavená barvy a vůně – přetvoří v tenkou jedlou membránu, která se v přírodě rozloží ještě mnohem rychleji než syntetický materiál Pla vyrobený z rostlinných materiálů, který se v současné době často používá jako náhražka plastů.

Při výrobě materiálu NotPla – na rozdíl od výrobního procesu materiálu Pla – není potřeba plýtvat žádnými dalšími zdroji. Obejde se bez vody i hnojiv. Navíc chrání proti vodě i mastnotě. Může tak být použit nejen jako obal pro vodu či jiné nápoje, ale také místo malých plastových vaniček na omáčky a dipy. Společnost proto rozvíjí spolupráci s dalšími firmami, třeba v rámci rychlého občerstvení. Energetické nápoje a alkohol v ekologickém balení dodávala například i na hudební festivaly, jejichž velkou neřestí je právě plastový odpad.

Kapslí, které byly naplněné nápojem Lucozade Sport Orange, se při letošním Londýnském maratonu rozdalo přes 30 000. Občerstvovací stánky navíc podávaly nápoje v rozložitelných kelímcích. Zbylých 700 000 plastových láhví bylo vyrobeno z recyklovatelného plastu, díky čemuž se následně vrátí do oběhu.

Doufejme, že se z této inovace stane trend a v příštím roce se s ním setkáme i na pražském mezinárodním maratonu!