Na této fotografii bylo původně víc lidí. Zmizeli...

Na této fotografii bylo původně víc lidí. Zmizeli... Zdroj: Wikimedia

Lenin pronáší svůj projev před vojáky, kteří míří na polskou frontu. 5. května 1920 na Divadelním náměstí před budovou Velkého divadla v Moskvě mu na improvizované tribuně dělají společnost Lev Davidovič Trockij a Lev Kameněv – tehdejší významné osobnosti bolševického hnutí. Na další fotografii se pak poroučeli do propadliště upravených dějin. Po konkurenčních bojích ve straně byl roku 1927 Trockij ze strany vyloučen, deportován do Kazachstánu a následně v roce 1929 definitivně vyhoštěn z Ruska. Kameněv byl v roce 1936 popraven. Trockij byl pak v roce 1940 zavražděn v mexickém exilu. Původní fotografie ale ještě před cenzorským zásahem obletěla svět a stala se jedním ze symbolů revoluce.
Sovětský „Photoshop“ se uplatnil i ve válečné propagandě. Snímek zmoženého a nešťastného německého vojáka po vítězství Rudé armády po bitvě v Kurském oblouku v roce 1943 by možná žádné úpravy ani nepotřeboval. Rusové jsou však odjakživa megalomanští, takže nešťastníka pro efekt obložili dalšími zničenými děly a střelami, které už nevystřelí.
Na této fotografii postupně mizí znepohodlnělí kolegové. Až zůstane nakonec Stalin sám samec. Pleť má přitom po všech úpravách jako dětskou prdelku. Postupně odpadávají Nikolaj Antipov, Sergej Mironovič Kirov, Nikolaj Michajlovič Švernik a Nikolaj Komarov.
Tento snímek ukazuje, že nejen lidé potřebovali občas trochu upravit fasádu nebo nadobro zmizet. Fotografie zachycuje Velkou říjnovou revoluci a oslavy vítězství bolševiků. Místo původního nápisu Hodinky a stříbro zdobí obchod v pozadí údernější: Bojujeme za svá práva a na vlajce se skví nápis Pryč s monarchií – ať žije Republika!
Velkou výzvu pro sovětské retušéry představovalo mateřské znaménko Michaila Sergejeviče Gorbačova. Většinou se posledního sovětského vůdce snažili na oficiální fotografie vyfotit z úhlu, ze kterého by nebylo vidět. Což nebylo zrovna snadné. Na portrétu z roku 1978 se s tím přestali párat a jednoduše znaménko vyzmizíkovali.
7
Fotogalerie

Sovětský „Photoshop“: V manipulaci s realitou a v cenzuře byli Rusové vždy napřed

Sovětští cenzoři si už dlouho před vynálezem Photoshopu uměli poradit. Pokud se na fotografii nacházel někdo, kdo přišel o status správného soudruha a leckdy v návaznosti na to i o život, jednoduše ho navždy vymazali. Z fotek i myslí lidí…

Nepohodlné osoby byly z negativu vyškrabány, překresleny tenkými štětci, případně vystřiženy a fotografie znovu poskládána dohromady. Předtím byly ale většinou popraveny, aby už nepřekážely další expanzi strany do široké ruské duše. Nutno podotknout, že někteří si to celkem i zasloužili.

Cenzura v Sovětském svazu kvetla odjakživa. Existovalo i několik organizací, které ji měly v popisu práce. Státní tajemství střežilo Generální ředitelství pro ochranu státního tajemství v tisku (Glavlit), oficiální ideologii pak jako ostříž hlídal tzv. Goskomizdat, který cenzuroval všechny tiskoviny včetně beletrie a sbírek poezie. Úřad Goskino pak pečlivě prověřoval veškeré filmy, Golteleradio veškeré rádiové a televizní vysílání.

V galerii si můžete prohlédnout výsledky práce sovětských specialistů na ohýbání reality.