Video placeholde
Zakladatel a bývalý  prezident soutěže miss ČR  Miloš Zapletal zpovídá pro Reflex její  dvě ikonické vítězky
Taťána Gregor Brzobohatá si na Miss hrála už jako pětiletá. Hrála si tudíž i na Miloše Zapletala, který vítězkám rozdával šerpy.
Ivana Christová úplně vlevo, duben 1989: „Z boku nám našili klíny, aby to nebylo až moc sexy.“
Ivana Christová a Taťána Gregor Brzobohatá
Diky rozhovoru s Milošem Zapletalem mohly první  Miss ČSSR Ivana Christová a nejúspěšnější Miss ČR Taťána Gregor Brzobohatá promluvit o docela zásadních věcech
6
Fotogalerie

Mám se oholit? ptala se sama sebe Christová před finále první Miss. Za výhru dostala šicí stroj a svatební šaty

Když vizionář, producent a spisovatel Miloš Zapletal (76) nasazoval v Ostravě v dubnu 1989 první zlatou korunku osmnáctileté, tmavovlasé rodačce z Prešova Ivaně Christové (48), netušil, jak obrovskou vlnu nové ženské síly a solidarity tím vyvolá. Ze soutěže Miss ČSSR se stal přes noc mezinárodní pojem a východoevropské bohyně zaplavily i díky demokratickým změnám zahraniční přehlídková mola. 

Ty jsi, Ivano, jestli si dobře pamatuju, v roce 1989 vlastně ani moc tu soutěž krásy vyhrát nechtěla.

Měla jsem v sobě velký respekt a možná jsem i chtěla vyhrát, ale vůbec jsem nevěděla, co mě čeká. Byla jsem ještě socialistická Miss. Já do té doby znala jen první televizní program, druhý televizní program, Ein Kessel Buntes a filmy s hvězdičkou… pak hned přišla Miss, vítězství, focení, davy lidí… Zpětně ti, Miloši, musím vyseknout poklonu. Poklonu za to, jakou jsi ze soutěže Miss udělal show. Byla to zábava, legrace, přizval jsi k ní nejlepší lidi ze šoubyznysu. Moje černobílá fotka v plavkách pak obletěla celý svět… Z boku nám na plavky našili klíny, aby to nebylo až příliš sexy.

Taťána: No dívala jsem se na ty tvoje fotky, ty plavky, černý a vykrojený, to byla úplná senzace! Úplná Baywatch, Pobřežní hlídka!

Ivana: Zní to jako z doby kamenné, ale za vítězství v Miss ČSSR jsem dostala šicí stroj, balíček maďarské kosmetiky, svatební šaty a zájezd do Japonska, kam se mělo cestovat vlakem přes Rusko, takže jsem řekla: „Tak tam nejedu.“

Taťána: Danajské dary!

Ivana: Já jsem před soutěží nevěděla ani základní věci - jestli se mám oholit? Jestli se to sluší? To byl rok 89 a nic takového tu nikdy předtím nebylo. Šok ale byl, že mě ze dne na den po vítězství znala celá republika, všichni se mě chtěli dotknout. Jela jsem třeba v Praze tramvají a musela se schovat do kabinky řidiče, aby mě lidi neumačkali.

Po vítězství jste se staly obdivovanými, slavnými. Jaké to bylo, přijít o část soukromí, poslouchat neustále lichotky?

U mě to hodně vyřešila rychlost, s níž se všechno událo. V dubnu 1989 jsem se stala Miss ČSSR, v říjnu vyhrála Miss Maja International, pak hned přišel roční kontrakt na práci v USA, byla jsem několik let v zahraničí. Masakr nastal, až když jsem se vrátila, protože bulvár mezitím získával na síle a novináři se naučili vytvářet si prodejnější příběh, než byl ten můj vlastní. Ale už jsem si zvykla.

Velký rozhovor Miloše Zapletala s Misskami Ivanou Christovou a Taťánou Gregor Brzobohatou (Kuchařovou) najdete v Reflexu č. 17, který je v prodeji od 25. dubna 2019.

Vydání si můžete zakoupit v našem iKiosku >>>

Reflex 17/2019Reflex 17/2019|Archív