Miss Alžírsko je pro některé krajany příliš černá

Miss Alžírsko je pro některé krajany příliš černá Zdroj: Facebook

Miss Alžírsko Khadija Ben Hamou
Miss Alžírsko Khadija Ben Hamou
Miss Alžírsko je pro některé krajany příliš černá
Miss Alžírsko je pro některé krajany příliš černá
Miss Alžírsko je pro některé krajany příliš černá
7
Fotogalerie

Miss Alžírsko 2019: Afričané devatenáctileté vítězce nadávají do černochů. Posuďte sami

V sobotu 5.1. byla zvolena královnou krásy. Od té doby se musí vyrovnávat s rasistickými urážkami a nadávkami. Nikoliv ze zahraničí, ale z vlastních řad. Alžířané nechtějí, aby jejich národní krásu prezentovala na Miss World tmavá žena. Vítězství devatenáctileté Khadijy Ben Hamou v soutěži krásy znovu připomnělo, že severní Afrika má velký problém s rasismem.

Jakkoliv se to může zdát absurdní, letos je to teprve podruhé v historii, co se v Alžírsku stala královnou krásy tmavá žena. Jako v jiných zemích severní Afriky platí totiž i zde pravidlo, že čím je žena světlejší, tím je krásnější. V Alžírsku je rozdíl tím markantnější, že zatímco v severnější části země jsou lidé většinou neodlišitelní od Evropanů, lidé z jihu mají spíše negroidní rysy.

Khadija se na sociálních sítích dočkala nepěkných koláží a urážlivých komentářů o tom, že vypadá jako muž a nereprezentuje alžírskou krásu. Od mnohých, hlavně ze zahraničí, se jí však dostalo i zastání. „Jsem poctěna, splnil se mi můj sen. Nesuďte lidi, mezi černými a bílými není rozdíl,“ vzkázala lidem, kteří ji zasypali rasistickými komentáři.

Alžírsko zdaleka není jedinou zemí severní Afriky, která má takový problém. Lybie, Tunisko, Maroko. Tady všude čelí lidé tmavší pleti diskriminaci. Krása dívek se zde prý posuzuje podle toho, jak moc jsou bílé, a to hlavně u těch mladších, které mohou být na podobné soudy nejcitlivější. Není pochyb o tom, že je to alespoň částečně pozůstatek kolonizace, kdy byli zdejší lidé ponižování podrobováni.

Otroci vlastní země

Alžírsko bylo pod nadvládou Francie od roku 1847. Desítky tisíc Francouzů, ale i lidí z jiných evropských zemí, se tam vydaly, aby obhospodařovaly tamní pozemky vyvlastněné francouzskou vládou. Zato alžírští muslimové zůstali mimo francouzské právo, neměli ve své vlastní zemi občanství ani možnost volit. Známým Francouzem narozeným a dlouho žijícím v Alžírsku je Albert Camus. Francouzi byli definitivně vyhnáni až roku 1962. Mýtus bílé krásy zde přetrval.

Známým příkladem černého rasismu je také tzv. paper bag test. Jedná se o praktiku, kterou používali afroameričané ve 20. století. Přirovnávali kůži příslušníků černošské komunity k béžové papírové tašce. Kdo obstál, mohl si užívat jistých privilegií v komunitě.