Video placeholde

Láska: Babiš ukradl dotace a důkazy jsou přesvědčivé. Kryje kmotrovské metody, jeho cíl je ale ještě horší

Justici čeká velký test a jde o to, jestli obstojí. Senátor a advokát Václav Láska se ještě jako vyšetřovatel zabýval hospodářskou kriminalitou a říká, že důkazy proti Andreji Babišovi v kauze Čapí hnízdo jsou přesvědčivé. Kvůli nástupu ministryně Benešové má ale značné obavy o to, jak bude proces probíhat.  Současně také pracuje na žalobě na prezidenta Zemana, která  je téměř  hotová. Do další fáze se věc posune během následujících dnů.

Jiný podnikatel by už byl odsouzen, říká o stíhání premiéra Láska.  Důkazy o tom, že ukradl dotace, které mu nepatřily, by podle něj u soudu měly obstát. Klíčové ale prý bude, jak soudce rozsudek odůvodní. Příští ministryni spravedlnosti Benešovou zná Láska 20 let a míní, že přišla o morální a mravní hodnoty. Až bude Babišovi hodně špatně, může třeba podat stížnost pro porušení zákona.

Podle Lásky je teď členství v hnutí ANO prakticky neospravedlnitelné. A to, i když prosazujete dobré věci. Mluvit s Babišovými zákonodárci a zastupiteli je pro něj těžké, protože ho prý podporují v nemravnostech a zlidšťují. Láska tvrdí, že Babiš nepokrytě převzal kmotrovské metody a lidi předchozí politické reprezentace, kterou dřív kritizoval. Teď to vše kryje, zatímco jeho cílem je zprivatizování Česka. Voliči si ale podle Lásky nechtějí připustit, že je podvedl další spasitel.

Senátor taky dokončuje s několika svými kolegy žalobu na prezidenta Zemana. Hotová bude během následujících pár dnů a pak bude Láska shánět podpisy 27 senátorů, aby se o ní mohlo hlasovat. Věří přitom, že uspěje. Další prezident totiž prý může být ještě horší než Zeman. Proto je potřeba nastavit mantinely a nemlčet.

Jaké vlastně jsou důkazy proti Andreji Babišovi  a proč jsou podle Václava Lásky přesvědčivé? V čem se vrátily kmotrovské praktiky a proč to lidem moc nevadí? Zklamává opozice? A je potřeba bát se o budoucnost české justice? 

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>