Berlinale 2019

Berlinale 2019 Zdroj: Profimedia

Berlinale: Za všechno může Donald Trump

Na první pohled se zdá 69. ročník filmového Berlinale až překvapivě komformní a klidný - oproti dřívějšku ubylo skandálů a veřejných politických proklamací. Pod povrchem to nicméně vře i letos a někteří účastníci dokonce tvrdí, že revolučnější náladu v Berlíně nezažili. 

Za vše samozřejmě “může” Donald Trump, politik, jehož kontroverzní osobnost je živnou půdou pro hovory vedené na tiskových konferencích, červených kobercích i ve frontách na lístky do kina. Vlastně neminul den, kdy by v Berlíně na Donalda Trumpa nepřišla řeč. Končily u něj dokonce i diskuze o filmech, jež s ním v prvním plánu nesouvisely, leč vzkaz mu posílaly jasný.

Soutěžní snímek Adama McKaye, na tři Oscary nominovaný Vice, jenž mapuje (a jízlivě glosuje) neuvěřitelou politickou jízdu viceprezidenta Dicka Cheneyho, mezi řádky jasně míří k současnosti (ostatně McKay se svěřil, že své matce, nadšené Trumpově voličce, zhlédnutí filmu zásadně nedoporučil). Stejně tak čtyřhodinový dokument Charlese Fergusona o aféře Watergate sice pojednává události staré skoro půl století, přesto jej recenzenti často vinili, že neuplyne minuta, jež by se k současnému americkému prezidentovi nevztahovala.

Zlo Trump

“Snad ještě nikdy jsem v Berlíně necítil tolik odhodlání a hněvu. Program Berlinale Talents, jehož jsem se účastnil, navštěvují filmaři ze všech myslitelných zemí včetně rozvojových, o nichž by člověk řekl, že musí mít úplně jiné starosti, přesto jako by všechny spojovala jediná myšlenka: Postavit se zlu zosobňovanému Trumpem, protože svět za jeho vlády prostě není zdravý,” zamýšlel se nad odbojnou atmosférou letošního ročníku pravidelný host festivalu Alex McDowell, jinak muž, jenž coby filmový architekt navrhl například svět Minority Report nebo Klubu rváčů.

V neposlední řadě se do současného amerického prezidenta opřela i Čechy milovaná polská režisérka Agnieszka Hollandová, když v souvislosti se svým příspěvkem do hlavní soutěže, dramatem o stalinistických zvěrstvech Mr Jones, zdůraznila nezastupitelnou roli svobodného tisku a Trumpa dokonce v metafoře přirovnal k sovětskému Muži z oceli.