Video placeholde
Mostecké sídliště Chanov v roce 2019
Mostecké sídliště Chanov v roce 2019
Mostecké sídliště Chanov v roce 2019
Mostecké sídliště Chanov v roce 2019
Mostecké sídliště Chanov v roce 2019
16
Fotogalerie

Chanov není Jeruzalém! Vybydlený dům je tu jeden, hromady odpadků zmizely, děti se tu odhánějí těžko

Legendární mostecké sídliště Chanov je opředené spoustami mýtů. Na internetu stále kolují desítky let staré fotogalerie, na nichž jsou hromady odpadků a vybydlené domy. Dnes to tam vypadá jinak. Ne že by se jednalo o výletní destinaci číslo jedna v Ústeckém kraji nebo že by fasády místních domů aspirovaly na sídliště roku, ale je to tu „lepší“. Podívejte se sami na video a fotogalerii z místa, které si zahrálo i v populárním seriálu Most! České televize.

Vyrážíme s Reflexem do Chanova. Vítá nás lehce apokalyptický výjev. Stará betonová trafostanice s odstřiženými dráty s nasprejovaným nápisem Chanov a za ní zpola vybydlený panelák. Pak se ale ukáže další, už opravený a zateplený s oranžovou fasádou, místní základní škola a Dům romské kultury. Na první pohled to nevypadá nijak dramaticky. Ranní mlha se roztrhala a slunce se opírá do zbytků sněhu mezi paneláky. Nepořádek na zemi tu není. Domy jsou oprýskané, ale kromě již zmíněného paneláku mají všechny okna a dveře. Mezi tím vším se potuluje skupinka několika dětí, dospívajících i starších lidí.

Starší lidé si nás vůbec nevšímají, partička dvacetiletých kluků postávající u zamřížovaného prodejního okénka u jediného stánku v okolí na otázku, zda se koukají na seriál, odpoví, že ne, a odchází. Ale začínají se k nám stahovat děti. Samí kluci tak kolem deseti let. Nejprve si nás jen zvídavě prohlížejí, pak už se nás ptají na všechno možné, a jak čas plyne, začínají se víc a víc osmělovat. Všechno to končí tím, že se nám sápou po foťácích, dožadují se drobných, cigaret, pokřikují nadávky, házejí po nás sněhové koule, snaží se dostat dovnitř do auta a plivou nám na přední sklo. Nakonec jsme rádi, že odjíždíme. Byli jsme pro ně katalyzovanou kratochvílí, kterou si vyplnili část pátečního odpoledne, aby se následně vydali dál bloumat Chanovem.

Nikoho nesoudíme a nehodnotíme, ale víc než kdy jindy se sem hodí hláška ze seriálu, že „Chanov není Jeruzalém“. I když tedy dílo České televize může v Mostě obrušovat hrany, na smazání rozdílů mezi Chanovem a zbytkem města bude potřeba ještě mnoho pilníků.

Obsáhlou reportáž o tom, jak se dnes žije lidem v Mostě, najdete v Reflexu číslo 7, který vychází ve čtvrtek 14. února 2019.

Reflex 07/2019Reflex 07/2019|Archív