Benoît Quennedey je podezřelý ze špionáže pro Severní Koreu a z donášení citlivých informací

Benoît Quennedey je podezřelý ze špionáže pro Severní Koreu a z donášení citlivých informací Zdroj: Twitter

Severokorejský špion v senátu? Francouzského vyššího státního úředníka vzala policie do vazby

Vysoce postavený zaměstnanec francouzského senátu Benoît Quennedey byl v neděli večer vzat do vazby. Je podezřelý ze špionáže pro Severní Koreu a z donášení citlivých informací. Možnou kolaboraci s Pchjongjangem vyšetřuje francouzská tajná služba DGSI. Zatčení proběhlo v tajnosti.

Quennedey je podezřelý ze „sběru a donášení informací , které mohou ohrozit fundamentální zájmy národa“. Osmašedesátiletý muž trávil víkend u rodičů v Dijonu, když byl v neděli večer předvolán zpět do Paříže.  Policie prohledávala jak jeho domov, tak domov jeho rodičů.

Benoît Quennedey je vyšší státní úředník, který pracuje pro oddělení architektury ve francouzském senátu a také jako prezident Asociace francouzsko-korejského přátelství. Ta má pracovat na upevňování vztahů mezi Francií a Severní Koreou a podporovat sjednocení obou Korejí.

Radikální levičák

Jako prezident asociace podnikl vícero cest do Pchjongjangu a o zemi napsal několik článků i knih. Na svém twitterovém účtu deklaruje příslušnost k radikálně levicové skupině. Objevil se také v ruském vysílání televize RT France jako odborník na zahraniční vztahy.

Podle deníku Le Parisien je to pro ostatní zaměstnance senátu velké překvapení. „Je to trochu groteskní, když obviněného známe osobně. Není to jako s aférou Philby (Kim Philby, vysoký důstojník britských tajných služeb, který byl zároveň agentem KGB). Můžeme tomu stěží uvěřit,“ řekl deníku jeden z nich. Podle jiných však Quennedey neměl přístup k žádným strategickým informacím, které by mohl donášet.