Fanoušci londýnskéhou klubu Chelsea FC - ilustrační snímek.

Fanoušci londýnskéhou klubu Chelsea FC - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Chelsea bude posílat rasistické fanoušky na prohlídku do Osvětimi. Chce je převychovat

Fotbalový klub Chelsea plánuje rozšířit své vzdělávací programy a místo zákazu vstupu na stadion bude rasistické a xenofobní fanoušky posílat na prohlídky bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi. Doufá, že konfrontace s dějinami holocaustu Angličany donutí přehodnotit postoje vůči etnickým minoritám. Jak velkou šanci na úspěch má, je otázka. V Polsku například rasismus roste nehledě na fakt, že prohlídku v některém z koncentračních táborů absolvovala většina společnosti.

Za iniciativou Chelsea stojí sám majitel klubu, miliardář Roman Abramovič, který je židovského původu. Fanouškům, jež budou při zápasech přistiženi při projevech antisemitismu nebo rasismu, bude nabídnuta účast na vzdělávacím kurzu v Osvětimi místo zákazu účasti na zápasech Premier League.

Předseda klubu Bruce Buck řekl britskému deníku The Sun: „Tento program jim pomůže uvědomit si, co udělali a dost pravděpodobně povede k tomu, že se budou chtít v budoucnu chovat lépe.“

Manažer dál vysvětlil, že je těžké, postihovat velké skupiny, které na stadionu například skandují antisemitská hesla. Klub může reagovat pouze na činy jednotlivců. Prozatím se do Osvětimi vypravily dvě skupiny. Jedna na každoroční Pochod života, druhá v červnu na prohlídku.

Chelsea plánuje s programem pokračovat. Podporu nabídla také Federace fotbalových podporovatelů, která doufá, že příklad londýnského klubu budou následovat další. Chelsea se boji proti antisemitismu věnuje dlouhodobě.

V nedávné době její hráči před zápasy několikrát na hřišti rozvinuli plachtu s nápisem „Řekni ne antisemitismu“. Zástupci klubu minulý týden také promítali film o současném antisemitismu v britské Dolní sněmovně. Video kombinovalo záznamy skandování antisemitských hesel, ukázky antisemitských příspěvků na sociálních mediích a fotografie dokumentující holocaust.