Lampedusa nabízí krásné pláže a velmi čisté moře.

Lampedusa nabízí krásné pláže a velmi čisté moře. Zdroj: Instagram

Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
16
Fotogalerie

Italský ostrov Lampedusa trpěl léta pod náporem uprchlíků, teď ho opět okupují turisté

Pohled na mapu hovoří jasně – italský ostrov Lampedusa, na kterém žije pouhých 6100 obyvatel, leží velmi blízko od pobřeží Tuniska a Libye, odkud už několik let odjíždějí lodě s nelegálními uprchlíky z Afriky. V mnoha případech se proto stal ostrov bránou do Evropy pro desítky tisíc migrantů. S tím by ale měl být konec a ostrov, kolem kterého je jedna z nejkrásnějších a nejčistších částí Středozemního moře, chce opět lákat především turisty.

Svět šokovaly v případě Lampedusy především záběry z října roku 2013, kdy se u jejich břehů potopila loď s uprchlíky, která plula z Libye. Místní rybáři a záchranáři tehdy zachránili 155 lidí, ale 366 osob zahynulo. Od té doby připluly na málo obydlený ostrov desítky tisíc migrantů a vyhlášené místní pláže se vylidnily. Turisté reagovali jako vždy, když někde vznikne problém – zrušili zájezdy.

Uprchlíci po přistání na Lampeduse přebývali v místním centru, nebo byli převezeni na Sicílii či na italskou pevninu. Místní cestovní ruchu trpěl, protože se objevovaly i informace o drobné zločinnosti, kterou zde někteří migranti páchali. Teď ale svítá na lepší časy.

Nová italská vláda odmítá přijímat nelegální migranty a turisté se skutečně začali vracet. Láká je sem krásné moře, výjimečné možnosti pro šnorchlování a potápění, pozorování delfínů a mořské zátoky s plážemi s bílým pískem.

V roce 2014 přijelo na Lampedusu 86 tisíc turistů, loni už 127 tisíc a počet se tento rok opět zvýšil. „Máme zde skutečně jedno z nejkrásnějších moří na světě a dnes je už zde klid,“ řekl podle italské verze webu The Local padesátiletý Gaspare Natozi, který provozuje u jedné z pláží malý obchod.

Zajímavé je, že na Lampedusu kromě Italů opět jezdí na dovolenou i movitější obyvatelé Tuniska a Libye. Nejsou to ale uprchlíci, jen obyčejní turisté, kteří oceňují dobré služby a jídlo.

I když, jak upozorňují někteří obyvatelé, lodě s migranty se sice pořád u břehů ostrova objevují, ale není jich už tolik, jako v předcházejících letech.