Zaměstnanci Air Canada nesmí konzumovat marihuani ani ve svém volném čase.

Zaměstnanci Air Canada nesmí konzumovat marihuani ani ve svém volném čase. Zdroj: Wikimedia

Kanadská konopná revoluce pokračuje a nese s sebou jeden letecký problém

V červnu Kanada schválila zákon, který legalizuje rekreační užívání marihuany. Kanaďané si dávají jointy legálně už od září, ale situace je komplikovanější, než by se mohlo zdát. Jakmile se legalizace vnesla do zákona, vyvstávají další a další otázky. Třeba jestli zaměstnavatelé mohou po svých podřízených požadovat, aby marihuanu nekouřili. Ani ve svém volném čase.

I když je kanadská legalizace v plném proudu, joint si neubalí třeba zaměstnanci tamní největší letecké společnosti Air Canada, a to ani mimo pracovní dobu. Konkrétně se to týká pilotů, celé palubní posádky, leteckých dispečerů a údržbářů. Zde se dostáváme k onomu paradoxu, protože od 17. října si budou moci Kanaďané brát „matroš“ na paluby letadel. A tak budou pasažéři létat o něco výš než letušky.

Samozřejmě ne tak doslova, protože kouřit přímo na palubě letadla je pořád zakázáno. Ale zato mohou cestující převážet marihuanu jak v zavazadlovém prostoru, tak přímo v příručním zavazadle, a to až 30 gramů, což už je poměrně štědrá porce. Týká se to však pouze vnitrostátních letů, do zahraničí Kanaďané létat s konopím nemají, i kdyby cestovali do země, kde je rovněž povolené. Hrozilo by jim, že si rovnou zaplatí zpáteční letenku domů a ponesou všechny následky.

V Kanadě se díky letecké společnosti rozdmýchává debata o tom, zda má zaměstnavatel právo zakazovat zaměstnancům rekreační užívání konopí, které je jinak legální. Podle Katriny Ingramové z Cannabis At Work, společnosti, která informuje zaměstnance o jejich právech ohledně konzumace konopí, na to firmy právo mají. Je podle ní ale zvláštní, že konzumace marihuany bude podléhat jiným pravidlům než konzumace alkoholu. Zároveň by se podle Ingramové měli bránit lidé, kteří užívají konopí ze zdravotních důvodů.

A tak zákon, který kanadský senát v červnu schválil a který měl pro uživatele marihuany celou záležitost zjednodušit, ji naopak dost zkomplikoval. Lišit se budou třeba pravidla pro policii. Zatímco policisté ve městě Calgary mají marihuanu zakázanou, jejich kolegové v Ottawě si po práci klidně mohou dát. Jak bude země zmatky ohledně regulace kouření marihuany řešit dál, se ukáže časem.