Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rasismu přibývá. Lid následuje elity, které si zvolil

Na iDnes.cz vyšel článek, ze kterého je poznat, že autor nedomyslel, co vlastně sděluje. Kdyby to domyslel, asi by článek nevyšel – ono médium patří skrze fond do Babišpressu. A souvislosti té zveřejněné zprávy ukazují opravdu znepokojivé jevy, které se jako náhodou časově plně shodují se startem Babišova (a Okamurova) angažmá ve velké politice a v parlamentu.

 Rasismus ve společnosti sílí, útoky na Romy zaznamenáte i ve facebookové diskusi aktivistů bojujícím proti drezůře zvířat v cirkuse. A říct v televizi, že je vám milejší, aby romské děti z ghetta mohly mít v jídelníčku maso, protože je levné, než pohodlí slepic ve velkochovech, kde se slepice chovají, aby bylo to maso levné? Takový výrok mi přinesl několik set sprostých emailů. A o antisemitských útocích na moji osobu už radši ani nepíšu.

Nejen Židi a Romové

Židé jsou terčem rasismu vždy a všude, to je takový folklór. Českým folklórem pak je, že terčem českých rasistů jsou Romové. To je takový standard. Donedávna tu však sama tmavší barva pleti nebyla žádný problém, a černoši a černošky se dokonce těšili vysoké oblibě. Černošky u mužů, černoši u žen. Ale dnes už je všechno jinak.

iDnes zveřejnila alarmující článek o rostoucích projevech rasismu i proti Afričanům – což u nás býval dost neobvyklý jeb. iDnes referuje o mimořádně znepokojivých událostech. Paní Veronika Čechová má muže z Ghany, a s ním dvě děti – mulaty. Tmavší pleti. Byli na hřišti, z okna je viděl uvědomělý bojovník za árijskou rasu: „Křičel na mě, že tohle hřiště je jen pro ‚bílý‘, dál křičel něco jako ‚zku***nej negr, smrt‘. Byla jsem v takovém šoku, že jsem nechala syna dohrát si na hřišti a pak se sebrala a šla domů. Tam to na mě dolehlo, bylo mi to strašně líto. První, co mi prolétlo hlavou, bylo, že tomuhle budou muset čelit moje děti celý život,“ říká paní Veronika.

Kateřina Butaki má také dvě děti s Afričanem.  „Kluci se narodili v Mostě, tam jsme zažívali neuvěřitelný rasismus. Měli jsme sousedku, která na nás volala policii kvůli tomu, že rušíme noční klid, přitom jsme jenom leželi v posteli.“ Pak se přestěhovala, děti šly do školky: „Učitelky říkaly, že na tuto mentalitu nejsou zvyklé, pořád v nás hledaly chyby. Jednou na mě pokřikovala nějaká paní z balkonu, nadávala dětem do řvoucích černochů. Cítila jsem neustálý tlak, že jsme pořád na očích,“ říká.

 

Je toho fakt dost!

V Česku existuje organizace, která podobné útoky monitoruje a snaží se proti nim něco dělat. Jmenuje se In Iustitia. Pomáhá lidem, kteří se setkali s předsudečným násilím nebo jinými závažnými trestnými činy. „Situace se zhoršila v letech 2014/2015 vlivem medializace imigrantské krize, ale také kvůli nárůstu populismu. Terčem jsou především ženy, které si zahalují vlasy a jsou útočníky identifikovány jako muslimky. Útočníkem přitom je v takovém případě kdokoli od žáků základní školy až po důchodce,“ řekla iDNES.cz její ředitelka Klára Kalibová. In Iustitia a Klára Kalibová mají ze všech subjektů v ČR asi nejlepší přehled o rasistických útocích. A říká, že ke zlomu došlo od roku 2014. Já si s dovolením troufnu připomenout: K onomu navýšení rasistických projevů nedošlo až v průběhu imigrační vlny 2015, ale už rok předem. Zato to bylo rok poté, co do vlády nastoupil Andrej Babiš.

Dle svých elit...  

Ten – spolu s Okamurou – do sněmovny nastoupil v roce 2013. Babiš je člověk, který si pochvaloval koncentrák pro Romy v Letech, že tam šoupli (neupřesnil, zda těmi, co šoupali Romama, bylo gestapo, nebo SS, - ale Romy do koncentráku šoupaly často právě tyto složky) každého, kdo nepracoval. Koncentrák v Letech byl ve skutečnosti pro Romy čekárnou na zplynování.

Rok před vlnou nového českého rasismu přišel do parlamentu i Tomio Okamura, který romský holocaust rovněž zpochybňuje. Vykládal lži o tom, že tábor většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Pak se za to veřejně omlouval. K panu Okamurovi patří i třeba pan poslanec Rozner. Ten romský koncentrační tábor v Letech u Písku dokonce nazval jako „neexistující pseudokoncentrák“. Takže exploze rasismu v Česku v roce 2014 je zcela zákonitá: Lid se začal chovat dle vzoru svých elit, které si demokraticky zvolil!

Pokud je popírač holocaustu premiérem a dva další popírači poslanci, je zcela samozřejmé, že se v celé společnosti primitivům otevřou stavidla sprostoty, a přijde vlna rasismu, která po druhém zvolení Babiše a Okamury – jak v podstatě denně čtu v diskusích pod svými články, ještě zesílila. Má-li země rasistické vedení a zcela nekulturní a nestoudnou značnou část populace, je vlna rasistických útoků včetně rasově motivovaného násilí zcela samozřejmým jevem.

U článku jsme vypnuli diskusi kvůli nepřijatelným rasistickým výrokům.