Jehla v australské jahodě.

Jehla v australské jahodě. Zdroj: Facebook Angela Stevenson

Austrálie žije jahodovou sabotáží. Ovoce prošpikované jehlami a špendlíky ničí zemědělce

Austrálie žije velkou jahodovou sabotáží. Na několika místech země se od minulého týdne objevily jehly a špendlíky v balení jahod pocházejících od různých zemědělců. Zemědělská asociace krizi označila za komerční terorismus. Mnohé supermarkety totiž veškeré ovoce stáhly z pultů a zemědělci tak každým dnem přicházejí o velkou část příjmů. Queenslandská vláda za informaci vedoucí k odhalení pachatele nabídla 100 000 australských dolarů.

Jako první policii na jehlu v balení jahod upozornil minulý týden muž z města York, který ji našel ve dřezu poté, co ovoce před konzumací umýval. K obdobnému případu ve stejnou dobu došlo také v jižní Austrálii, kde nebezpečný předmět objevila sedmiletá holčička.

Během několika dnů se krize rozrostla poté, co se lidé ohlásili přítomnost jehel v jahodách ve všech šesti státech Austrálie. Pěstitelé nyní čelí tlaku prodejců, kteří jahody ve velkém stahují z prodeje, a pojišťoven, aby ovoce kontrolovali pomocí detektorů kovu.

Prezident pěstitelské asociace Západní Austrálie veřejnost ujistil, že předměty nepocházejí z farem. Vzhledem k tomu, že ale policie v případu stále tápe a neví, ve které fázi distribuce k trestnému činu dochází, nákupy drahých přístrojů se mohou ukázat jako zbytečné.

Z prodeje stáhl australské jahody kompletně také Nový Zéland. Mezi pěstiteli krize vzbudila oprávněnou paniku, která tento týden vyústila v setkání zástupců odvětví s ministrem zemědělství, který jim přislíbil finanční pomoc.

Kromě vyšetřování původní sabotáže se na více místech země objevily také případy kopírování vkládání jehel do balení jahod. Přistižena při pokusu zapíchnout jehlu do banánu byla v queenslandském supermarketu také dvaašedesátiletá žena s psychickými problémy.

Množství případů zásadně znesnadňuje proces vyšetřování. Úřady na lidi apelují, aby důsledně kontrolovali a rozkrajovali také jahody od pěstitelů, kteří krizí zatím nebyli zasaženi, a jejich jahody jsou v obchodech stále dostupné.