Max, starosta-pes, byl zvolen v kalifornském městečku Idyllwild.

Max, starosta-pes, byl zvolen v kalifornském městečku Idyllwild. Zdroj: Facebook

Malé město v Kalifornii má už 6 let jako starostu psa, zlatého retrívra

Jmenuje se Maximus Mighty-Dog Mueller II. a je to zlatý retrívr. Max, jak se mu zkráceně říká, je také starostou malého městečka Idyllwild v americké Kalifornii. Ne, není to vtip. Max je pes, ale přesto mohl být zvolen starostou. Dokonce není prvním, jeho předchůdce byl zvolen už v červnu 2012. Jak je to možné?

Idyllwild je takzvané nezapsané město, takže nemá starostu-člověka. Proto v roce 2012 navrhla místní nezisková organizace Animal Rescue Friends, aby byl za starostu zvolen pes. Organizace se stará o odložené a ztracené psy a kočky a každý rok pomůže desítkám domácích mazlíčků.

První psí starosta byl pak v řádných volbách vybrán na jednoroční období v červnu 2012. Nominováno bylo celkem 14 psů a dvě kočky. Dvě třetiny hlasů dostal pes jménem Max. Bohužel v dubnu následujícího roku zemřel a musel být zvolen nástupce. Tím je opět zlatý retrívr, a opět Max, celým jménem Maximus Mighty-Dog Mueller II.

Tato věc samozřejmě přitáhla do městečka zvědavce, kteří se s psím starostou fotí a také přispívají do rozpočtu na pomoc opuštěným zvířatům. Max má i svoji internetovou stránku a s vykonáváním funkce mu „pomáhají“ další psí pomocníci.

Samozřejmě celá akce je věc, která měla přilákat pozornost k pomoci pro opuštěná zvířata. To se podařilo na sto procent, protože psí starosta Max je dnes známý po celém světě.