Panna Marie s make-upem a zelený Ježíšek ze španělského Rañadoira.

Panna Marie s make-upem a zelený Ježíšek ze španělského Rañadoira. Zdroj: Twitter

Španělka vyvolala vášně, přemalovala sochu z 15. století: Panna Marie má make-up a Ježíšek je zelený

Malou španělskou vesničku Rañadoiro v provincii Asturie znali před několika dny jen poutníci, kteří přes ni procházejí. Ostatně má pouhých 16 obyvatel. Dnes se o ní ale píše po celém světě. Místní obyvatelka María Luisa Menendez totiž zcela amatérským způsobem přemalovala v tamní kapli vzácnou církevní sochu z 15. století. Po jejím zásahu má Panna Marie make-up, růžové rty a oční stíny. A Ježíšek v jejím náručí je zelený a připomíná hračku z nějaké hry pro děti.

Dílo vyvolalo obrovskou pozornost a někteří lidé tvrdí, že jde o zneuctění vzácné památky. Jenže svolení k přemalování dal paní Menendez kněz Arturo García, který má zmíněnou oblast na starosti.

„Zdálo se nám, že sochy vypadají hrozně a že si zaslouží přemalování. Použila jsem barvy, které jsem měla k dispozici a mým sousedům se to líbí,“ řekla pro španělské noviny El Comercia amatérská malířka.

„Je to spíše pomsta než restaurování,“ prohlásil podle deníku La Voz de Asturias Genaro Alonso, regionální ministr pro kulturu a vzdělávání v Asturii. Úřady dokonce vyhrožují soudem, protože podle nich bylo vážně poškozeno španělské kulturní dědictví. Také někteří umělci a historici jsou zděšeni.

Podobný případ byl zaznamenán v roce 2012 ve městě Borja na severovýchodě Španělska, když osmdesátiletá Cecilie Giménez přemalovala v kostele obraz Ježíše Krista. Tvrdila totiž, že ji rozrušuje, že se z obrazu se odlupuje barva. Jenže Ježíš po jejím zásahu vypadá jako opice.

Ve Španělsku přemalovala stará žena v roce 2012 Ježíše svérázným způsobem, připomíná opici.Ve Španělsku přemalovala stará žena v roce 2012 Ježíše svérázným způsobem, připomíná opici.|Facebook

„Ježíš-opičák“ ale zcela paradoxně začal do Borje lákat turisty, přestože před lety byl tento nevydařený zásah amatérky označen jako „nejhorší restaurování všech dob“.

Podobný osud mohou mít i přemalované sochy Panny Marie a Ježíška v Rañadoriu. Leží totiž na jedné z tras legendární a stále populárnější Svatojakubské cesty, která končí ve městě Santiago de Compostela. Panna Marie a neobvyklý Ježíšek mohou také přilákat mnoho zvědavých poutníků.