Video placeholde

Brexit, Boris Johnson a Titanic: Britská satira zaplavuje internet jako lavina

Hlad po politické satiře v Británii roste každým dnem. Z filmečku Brexit: A Titanic Disaster (Brexit, katastrofa gigantických rozměrů) se stal v těchto dnech virální hit s deseti miliony zhlédnutí. V dokonalé satirické zkratce spojuje do „traileru“, který nemá ani 2 minuty, příběh dvou britských traumat: zkázy lodi Titanic a brexitu. 

Pomocí záběrů z hollywoodského megahitu z roku 1997 Titanic načrtl mladý režisér Josh Pappenheim, pracující pro britskou pobočku amerického televizního kanálu Comedy Central, jednoduchý osud Británie při brexitu. Kapitánem potápějící se lodi je tam David Cameron, důstojníky hrají Boris Johnson a Michael Gove, hlavní architekti brexitu.

Vystupuje tam samozřejmě i premiérka Theresa Mayová a Jeremy Corbyn, autor lživé kampaně na červeném autobusu během referenda – hraje na housle, zatímco loď se potápí. Boris Johnson, který svým reálným výrokem, že „Brexit je brexit a uděláme z něho kolosální úspěch,“ (v angličtině „titanic“, titánský) vznik filmu inspiroval, tam taky v jeden moment předstírá, že je batole. To aby se dostal na záchranný člun.

Různé další vtipy, komické stížnosti a „divoké kachny“ o postupu brexitovských vyjednávání najdete v tištěném Reflexu. Jen tenhle, přímo od letos zesnulého britského vědce Stevena Hawkinga se nám tam už nevešel a přitom naznačuje celý vývoj brexitu: „Složitými matematickými operacemi se zabývám každý den. Nežádejte mne však, prosím, abych pomohl s brexitem,“ řekl v děkovné řeči génius Hawking, když si v roce 2016 přebíral z rukou premiérky Theresy Mayové prestižní Pride of Britain Award, cenu za celoživotní dílo. 

A taky tenhle bonmot, taky starší, ale pořád platný: „Dohodnout se o brexitu může trvat deset let. Není to fér. Většina lidí, kteří pro něj volili, bude v té době už mrtvá,“ řekl profesionální britský fotbalista a nyní televizní moderátor Gary Lineker. Ano, aby nemuseli plakat, smějí se všichni: zavilí zastánci brexitu, jeho odpůrci i Britové, kteří by teď rádi hlasovali znovu a jinak.

Více o brexitovském humoru a satiře si přečtěte v tématu Veroniky Bednářové „Už mám brexitu plný zuby, kurva!“, který vznikl v Británii a vychází v aktuálním Reflexu. 

Reflex 34/2018Reflex 34/2018|Archív