Chování k Čechům či Polákům, kteří v Británii pracují, je skandální, říká britský europoslanec

„Z postojů proti cizincům z jiných států EU je mi zle a nechci s tím mít nic společného,“ říká europoslanec britské Konzervativní strany Charles Tannock v rozhovoru pro Info.cz. Tannock o sobě mluví jako o oddaném Evropanovi a hlasitě vystupuje proti brexitu.

Říká se o vás, že jste jedním z nejvíce proevropsky smýšlejících konzervativců v Evropském parlamentu. Co si pod tím můžeme představit?

Je pravda, že jsem vůči Evropě asi nejotevřenější. Nicméně jsem o to nijak zvlášť neusiloval a už vůbec to nebylo součástí mého kariérního plánu. Navíc se ani nebudu moct účastnit příštích voleb do Evropského parlamentu (proběhnou na konci května 2019, tj. v době, kdy Spojené království už nebude členem EU; pozn. redakce). Prostě to tak nějak vyplynulo.

Jaký je tedy váš vztah k EU?

Vyrůstal jsem v Evropě a věřím, že EU je projekt, který přinese mír, prosperitu a bezpečnost. Myslím si, že odchod mé země z unie je sebezničující krok a nic dobrého z něho nevzejde. Kampaň na podporu brexitu byla založena na prazvláštní sérii chybných slibů a čistých lží. A nyní se navíc ukazuje, že to byly manipulace. Já pocházím z Londýna, kde žije milion občanů EU a je tam i velká česká komunita. Londýn hlasoval pro setrvání v EU, a já mám proto v tomto ohledu čisté svědomí.

Nelíbí se mi však postoj britské vlády k vyjednávání o brexitu, což kritizuji a jsem v tom aktivní i na sociálních sítích. Brexit podpořila jen slabá většina lidí, co hlasovali v referendu. A když se dnes zeptáte naší premiérky, tak ani ona nedokáže dát jasnou odpověď, zda by v případě, že by referendum probíhalo nyní, hlasovala pro vystoupení. Většina členů britské vlády ví, že brexit nebude takový ráj zalitý sluncem, který slibovali voličům, a přesto prosazují tvrdý brexit.

Navíc mě mrzí, že nyní se v EU vážně mluví o reformách. Je velká škoda, že má země nebude sedět za vyjednávacím stolem a nebude mít šanci do toho mluvit. Budeme stát opodál a pozorovat to.

Jak by mělo vypadat konečné nastavení vztahů mezi Británií a EU?

Mrzí mne, že stále nevíme, jak to bude vypadat. V jednání pořád zůstávají otevřeny některé otázky, například irské hranice, ale i práva občanů EU, co žijí v Británii. Je obrovský skandál, jak se moje země k těmto lidem chovala a chová. Je těžké odhadnout, jak to dopadne. Moc času nezbývá, musí se to vyřešit v červnu nebo nejpozději v říjnu, jinak se to nestihne.

Jak byste si přál vy, aby to dopadlo?

Osobně doufám, že vztahy budou co nejtěsnější. Od začátku jsem říkal, že Británie by měla po odchodu z EU zůstat na jednotném trhu a v celní unii. Věřím, že je tu pořád šance, že tam nakonec zůstaneme. Co se dá s určitostí říct, je, že brexit je nevratný, budoucí vztahy určitě nebudou na úrovni členství v EU a určitě to nebude dobré.

Co si Tannock myslí o možnosti opakování referenda či o znovupřijetí Británie do EU? A co si vyslechla jeho slovenská manželka den po referendu o brexitu? Dočtěte si rozhovor na Info.cz >>>