Video placeholde

Seriál Trust: Zbohatlíci Gettyovi + miláček Danny Boyle = ?

„Dlouhodobý vztah se ženou je možný, jen pokud jste v byznysu smolař.“ Tak pravil J. Paul Getty (15. 12. 1892 – 6. 6. 1976): po pár dekád nejbohatší muž světa, sexem posedlý děvkař, olejář, násilník, spisovatel, sběratel umění a lakomec, který nechal do svého paláce pro hosty nainstalovat telefonní automat na mince a zdráhal se platit léky pro svého smrtelně nemocného synka... Na sklonku minulého roku jste možná viděli film o zřejmě neznámějším únosu bohatého dědice vůbec; teď vám představíme seriál. Jmenuje se Trust a první tři z jeho deseti hodinových epizod natočil Danny Boyle.

Desetidílný seriál Dannyho Boylea (a dalších dvou režisérů a dvou režisérek) Trust měl premiéru koncem března 2018, jen čtvrt roku po filmu Ridleyho Scotta Všechny prachy světa (prosinec 2017), který zpracoval totéž téma. Náladového, nevyzpytatelného dědka Gettyho skvěle zahráli excelentní herci, jednou čerstvý držitel Oscara za celoživotní dílo Donald Sutherland, podruhé Christopher Plummer (který byl za tuhle roli nominován na Oscara, a přitom jen narychlo nahradil skandálem poznamenaného Kevina Spaceyho, jeho jméno budiž zapomenuto). Seriál Trust pro vás v tištěném Reflexu č. 15/2018 (ten s metalovým Ivanem Mládkem na obálce) recenzovala Tereza Spáčilová (udělila mu čtyři z pěti hvězdiček), v tomtéž čísle vyšla čtyřstránková causa o Gettyovic famílii.

Právě v této cause připomínáme příběh onoho únosu: Nejstarší ze čtyř dětí Eugena Paula Gettyho (třetího z pěti Gettyho synů) John Paul Getty III byl stejně jako zbytek rozvrácené rodiny hipík a skandalista. Jeho nevlastní máma umřela na předávkování heroinem, které po letech jejího života bez drog zavinil jeho lhostejný táta, feťák a necitelnej parchant. Paulova volnomyšlenkářská máma Gail šestnáctiletého nadaného malíře a bohéma, kterého vyloučili ze školy, čehož on využil maximálně tak pro vyšší účast na levicových demonstracích, vůbec nezvládala.

Takže když ho 10. července 1973 ve tři ráno na římském náměstí Piazza Farnese unesli, spousta lidí včetně jeho dědy předpokládala, že si akci sám objednal, aby se pak s únosci šábnul o výkupné. Sedmnáct milionů dolarů (jejichž ekvivalent činí při dnešních cenách zhruba sto milionů USD), které v dopise chlapcově rodině zločinci požadovali, tak nebyl ochoten nikdo platit – kromě jeho nebohé mámy, která ovšem po rozvodu s Johnovým narkotátou neměla ani vindru. Děda prohlásil, a něco na tom asi je: „Pokud zaplatím jediný cent, budu mít čtrnáct unesených vnoučat.“