Bojovníci islámského státu - ilustrační foto

Bojovníci islámského státu - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Islámský stát nezhubí bomby, ale byrokracie

Přestože se Islámský stát v médiích obvykle nazývá „takzvaný Islámský stát“, včera prokázal, že je státním útvarem se vším všudy. I s přebujelou byrokracií, zbytečným shromažďováním dat a fenoménem Snowden.

Včera zběhlý bojovník Islámského státu předal evropským tajným službám dvaadvacet tisíc registračních karet teroristů. Jeho představy o pravém islámu nakonec byly, jak mu ukázaly jeho dlouhodobé zkušenosti teroristického vůdce, odlišné od toho, co dělá Islámský stát. I tak se naštval, cítil se zhrzen a ukradl data. A zveřejnil. Zcela stejný mechanismus, kterým odešla data o amerických odposleších zhrzením pana Snowdena. Mechanismus, o němž jsme si mysleli, že může existovat jen ve vyspělé, strukturované a sofistikované civilizační struktuře. Nyní víme, že abú Snowden se najde i mezi islamisty.

Druhým ukazatelem, že Islámský stát podobně jako naše země zničí spíše byrokracie než bomby, svědčí vůbec právní institut registrace teroristy. Ti gentlemani, kteří vystavovali registrační listy bojovníků Islámského státu, podlehli touze po byrokracii, aniž by vzali v úvahu, že řada jejich kolegů ještě někdy může přijít do kontaktu se světskou mocí jiného státu. Že dělat sám pro sebe a své kamarády evidenci teroristů je asi stejně chytré, jak když si newyorští dealeři kokainu dělali selfíčka s paklíky stodolarovek a dávali si je na sociální sítě. Přitom byrokratizace Islámského státu je ze samé podstaty jeho nestrukturovanosti a trvalé válce na jím ovládaném území úplná ptákovina, funkční nesmysl.

Bojovníci islámského státu - ilustrační fotoBojovníci islámského státu - ilustrační foto|ČTK

Prostě — i mezi teroristy zvítězila touha po ouřední kontrole a státní byrokracii. Proto věřím, že se Islámský stát následkem přebujelé byrokracie rozpadne dřív, než ho spojenecká koalice porazí vojensky.