John Lennon v roce 1966

John Lennon v roce 1966 Zdroj: Strawberry Field Museum

John Lennon
Zpěvák Beatles John Lennon
Morris Mini Minor (1967) a John Lennon
Kapela The Beatles
John Lennon si místo sporťáka koupil pohřebák!
16
Fotogalerie

Milovník míru, který dostal jméno po válečném hrdinovi. Před 80 lety se narodil John Lennon

Obličej slavného hudebníka můžeme vidět na tričkách, látkových taškách či odznáčcích. Z Johna Lennona se stal symbol, což podpořila i jeho tragická smrt. Jeden ze zakládajících členů The Beatles se narodil 9. října 1940 a během svého krátkého života dokázal ovlivnit miliony zejména mladých lidí.

Vyrůstal v Liverpoolu a jeho dětství nebylo vůbec šťastné, jak by se mohlo zdát. Rodinný krb se často musel obejít bez Lennonova otce. To na hudebníkovi, jehož prostřední jméno bylo Winston po slavném britském premiérovi, zanechalo celoživotní dopad. Do toho všeho se přidaly ještě problémy ve škole, Lennon totiž neplatil za vzorného studenta.

Vše začalo v Hamburku...

Dobrodružné dospívání pokračovalo, protože rodina se nakonec rozpadla. Lennonova matka si našla jiného partnera, což těžce nesl především hudebníkův otec. Ten dokonce chtěl mladíka unést na Nový Zéland, ale plán nakonec nevyšel. Počátkem června 1958 srazilo Julii Lennonovou auto a budoucí politický aktivista napůl osiřel. V matce ztratil člověka, který ho přivedl k hudbě, protože právě ona mu v roce 1956 zakoupila první kytaru. V témže období vznikla i kapela The Quarrymen.

Teenager vyrůstal u tety, ve škole se mu stále nedařilo, dokonce nesložil ani závěrečné zkoušky. Naděje vysvitla 6. července 1957, kdy na církevní slavnosti ve Wooltonu potkal Paula McCartneyho. Lennon v novém příteli našel nejlepšího kamaráda, ihned spolu začali hrát v jedné kapele. Do uskupení později přibyl kytarista George Harrison.

V 60. letech mladá kapela vystupovala v západním Německu, po návratu se složení hudební skupiny proměnilo. Petea Besta nahradil Ringo Starr a vznikli Beatles. Nastala téměř osm let dlouhá epocha, kdy si mladé hvězdy podmanily prakticky celý svět. Velkou zásluhu na tom měl právě John Lennon, který byl autorem spousty písniček.

The Beatles > Ježíš Kristus

Ve zmíněném období ale na sebe párkrát strhl pozornost. „Jsme populárnější než Ježíš Kristus,“ nechal se unést v jednom z rozhovorů. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, rádia ve Spojených státech bojkotovala kapelu, a tak se o 4 měsíce později za svůj výrok omluvil. Ve stejném období také vrcholila jeho drogová závislost. Málokdo tušil, že za upraveným vzhledem se skrývá člověk, který holduje LSD a amfetaminu.

Ve druhé polovině šedesátek dosáhlo vrcholu Lennonovo znechucení. Vnímal Beatles jen jako produkt, nikoho ve výsledku nezajímala hudba. Do toho všeho potkal svou múzu, japonskou výtvarnici Yoko Ono. Od té doby začal Lennonův odklon. Hudební skupinu chtěl opustit už v roce 1969, ale McCartney ho přesvědčil, aby ještě rok počkal.

Poté se legendární hudebník s ikonickými brýlemi stal aktivistou na plný úvazek. Společně se svou partnerkou propagovali myšlenku světového míru. Ostatně Lennon si nechal „vymazat“ jméno Winston, protože připomínalo válku. Na hudebním poli se připomněl skladbou Imagine, která údajně nese prvky levicových ideálů.

Lennon se později přestěhoval do Spojených států. Tam byl pod drobnohledem FBI, úřad totiž věřil, že hudebník chce vnutit mladým lidem radikální názory. V 70. letech uspořádal několik postelových happeningů, které spočívaly v konverzování o míru.

Prázdné oči Paula McCartneyho

Otázkou zůstává, kam by Lennonův život dospěl, kdyby nepřišel osudný 8. prosinec 1980. Před dveřmi jeho domu na něj čekal fanoušek Mark David Chapman, kterému Lennon údajně několik hodin předtím podepsal album. Před jedenáctou večerní vystoupil hudebník z vozu, Chapman jej oslovil a pětkrát po něm vystřelil. Zatímco sanitka odvážela vážně raněného Lennona, jeho vrah si sedl na obrubník a četl si knihu Kdo chytá v žitě.

V nemocnici lékaři sváděli marný boj. Někdejší člen Beatles ztratil spoustu krve a zemřel. Následoval téměř celosvětový smutek. Novináři také zaznamenali reakci Paula McCartneyho, ten sice odpovídal na otázky, ale jeho oči nebraly novináře v potaz.

Smrtí Johna Lennona definitivně skončila etapa The Beatles, protože už nebyla šance na obnovení činnosti. Další rána přišla o 20 let později, když zemřel George Harrison.

Zaregistrujte se a přečtěte si speciál Reflexu John Lennon zdarma >>>

Speciál John LennonSpeciál John Lennon|Archív