Video placeholde

Vláda nic nepodcenila, koronavir se prostě šíří, tvrdí šéfka zdravotnického výboru za ANO a lékařka Adámková

Zdravotnická zařízení měla mít zásobu, roušky a respirátory pak nebyly nikde na světě, říká předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru za ANO a lékařka Věra Adámková. Vláda podle ní situaci kolem koronaviru vůbec nepodcenila, nechybovala v zásobování ochrannými prostředky ani v ochraně domovů důchodců a dalších zařízení.

Byla jsem ve spojení s ředitelkami domovů důchodců, aktivně dělaly preventivní opatření a samy se předzásobily pomůckami, tvrdí Adámková. Virus se podle ní prostě roznáší a jeho rozšíření nejde zabránit, a to i do domovů důchodců. Smrti sestřičky, která zemřela s koronavirem, je jí velmi líto. Umřít s koronavirem a na koronavirus jsou ale podle Adámkové dvě rozdílné věci.

Opozice si může říkat, co chce, nemá to pro mě žádnou hodnotu, říká o kritice vlády Adámková. Opatření vlády byla podle ní správná, zakročila včas a chová se správně. Teď se zřejmě blížíme vrcholu epidemie a výhled na další týdny i rozvolňování zákazů je optimistický. 

Koronavirus si to teď v Evropě užívá, neznali jsme ho, na další vlny budeme lépe připravení, říká Adámková. Je to strašák a reakce na něj je někdy přehnaná. Dodává, že sama by už chtěla mít koronavirus za sebou a mít protilátky. Reálně prý netušíme, kolik lidí se v Česku skutečně nakazilo a už může mít imunitu.

Je na místě srovnávat koronavirus s chřipkou? Jak budou vypadat další týdny v Česku? Skutečně vláda epidemii a její průběh nepodcenila? A proč by měla profesorka Adámková už teď koronavirus radši za sebou?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>


Věř v nejlepší a připrav se na nejhorší aneb 3 scénáře, co bude s našimi penězi. Přečtete si velký rozhovor s bývalým viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 14/2020Reflex 14/2020|Archív