Video placeholde

Láska: Prymula zkouší, co všechno jim projde, Hamáček a Hrad zneužívají krize a podlézají Číně, nemůžu mlčet

Maďarsko je vzor toho, kam bychom se neměli dát, Orbán krize způsobené koronavirem využívá na maximum, říká senátor a advokát Václav Láska. Česká společnost je jinde, ale i tak je třeba být ve střehu a dát si pozor na to, jaká opatření vláda zavede v dalších týdnech a měsících. Hned je ale třeba řešit podlézání Číně a rozbíjení evropské soudržnosti. To už totiž možná později nepůjde změnit.

Nemůžeme mlčet, některé skupiny zneužívají pandemie a to nepočká, tvrdí Láska. Mluví o lidech kolem prezidenta Zemana, skupině PPF a Petru Kellnerovi, ale taky mediálních vystoupeních ministra vnitra Jana Hamáčka. Ten děkuje Číně, zamlčuje evropskou pomoc a dělá to zřejmě záměrně. Láska říká, že Čína s námi udělala obchod a Česko přitom předtím zbavovala zásob a zkupovala tu zdravotnický materiál.

Varuju veřejnost, neskákejte na špek tomu, že Čína je náš spasitel, je tu jednostranná propaganda, varuje Láska. Necítí žádný vděk, Čína dělá byznys a buduje sféru vlivu, evropská pomoc je přitom nezištná a je třeba o ní mluvit. Pekingu nevěří vůbec nic. Ani informace o tom, jak tam teď pandemie koronaviru probíhá.

Šéf krizového štábu Prymula testuje, co všechno by jim mohlo projít, říká Láska. Slova o delším uzavření hranic jsou podle něj právě z toho ranku. Jsme v krizi a ne všechna opatření jsou bezchybná. To ale bude podle Lásky na místě řešit až po jejím skončení. Stejně jako zbavování lidí soukromí a jejich sledování přes platební karty a elektronická zařízení. Láska se bojí toho, aby to v Česku nezůstalo i po krizi.

Co optimistického a čistě pozitivního krize ukázala o Češích? Za co Václav Láska chválí Andreje Babiše? Proč je přesvědčen, že někteří lidé záměrně zneužívají pandemie koronaviru? Jaké pro to jsou důkazy? V čem může mít současné rozbíjení evropské soudržnosti a podlézaní Číně dlouhodobé následky? Co s tím teď můžeme dělat? A kde je hranice mezi kritikou vlády a „házením klacků pod nohy“?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>