Stoupající hladina oceánu může ohrozit kabelové vedení v pobřežních oblastech - ilustrační snímek.

Stoupající hladina oceánu může ohrozit kabelové vedení v pobřežních oblastech - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Globální oteplování ohrožuje internetové připojení. Stoupající oceány mohou zaplavit optické kabely

Studie wisconsinské univerzity ve Spojených státech ukázala, že klimatické změny ohrožují funkčnost internetu mnohem intenzivněji, než se odborníci původně domnívali. Dřívější prognóza byla, že stoupající hladina oceánu naruší optické kabely zhruba za 50 let. Nyní se zdá, že výpadky internetu kvůli globálnímu oteplování by mohly nastat už za 15 let.

Výsledky výzkumu vědci prezentovali na setkání odborníků v oblasti internetových spojení v Montrealu. K projekci použili komplexní mapu internetového spojení spolu s modelem stoupající hladiny oceánů, který vyvinula Národní společnost pro oceán a atmosféru.

Optické kabely, kterých se problém týká, byly zakopány pod zem asi před 20 až 25 lety. Tehdy se nebrala v potaz možnost klimatických změn, a tak je infrastruktura pouze voděodolná, nikoliv však zcela vodotěsná, jako u velkých transoceánských spojení. Společnosti také chtěly vyhovět náhlé poptávce po připojení k internetu, proto se infrastruktura pokládala více méně náhodně a chaoticky.

Kabely, o kterých je řeč, nejsou zodpovědné pouze za přístup k internetu, umožňují také propojení různých elektronických zařízení mezi sebou. Stoupající mořská hladina tak ohrožuje například osobní zdravotnická zařízení, která jsou propojená s nemocničními systémy. „K poškození optických kabelů dříve nebo později dojde,“ řekl k problému Paul Barford, vyučující na wisconsinské univerzitě. Autory výzkumu ze všeho nejvíc šokovala rychlost, s jakou k potopení kabelů pravděpodobně dojde.

Podle studie by mohly stoupající oceány do roku 2033 poničit až 6500 km kabelů. Nejvíce postižené bude východní pobřeží Spojených států, ale rozvrat bude díky výměně dat napříč kontinenty logicky citelný celosvětově. Kabely leží podél pobřeží, a tak k jejich potopení stačí například vzestup hladiny způsobený táním ledovců. Oceány ale stoupají také kvůli přírodním katastrofám, například hurikánům, což výzkum nebral v potaz.

Podle autorů studie se musí vytvořit alternativní vedení optických kabelů dříve, než mnoho uživatelů postihne ztráta internetového připojení. Problém by mohlo vyřešit například přetažení kabelů do vnitrozemí, jejich vyzdvihnutí, anebo přesměrování dat na optické kabely, kterým nehrozí potopení. Je jich ale obrovské množství. „Předpokládali jsme, že máme 50 let, abychom to vyřešili. Jenže nemáme,“ uzavírá Barford.