V areálu chemičky v Kralupech bouchl plyn, zemřelo šest lidí.

V areálu chemičky v Kralupech bouchl plyn, zemřelo šest lidí. Zdroj: Aktu.cz

Výbuch v kralupské chemičce zabil šest lidí. Jde o nejhorší havárii po roce 1989

Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku ve čtvrtek dopoledne zemřelo šest lidí a další byli těžce zraněni, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Vinohradská nemocnice v Praze aktivovala tzv. traumaplán. Počítá s příjmem většího počtu pacientů.

"Z místa mám zatím hlášeno šest mrtvých a těžce zraněné," uvedla Kereková bez dalších podrobností. Policejní mluvčí Markéta Johnová uvedla, že událost byla hlášena po 10:00. Žádné další informace zatím neměla k dispozici. Podle starosty Kralup Petra Holečka výbuch nastal v místě, které je od města daleko, takže městu nebezpečí nehrozí.

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové na místo míří pět jednotek záchranářů a vrtulníky z Prahy a Liberce. "Čekáme na situační zprávu, přesnější informace proto zatím nemáme," řekla ČTK.

Záchranných prací na místě neštěstí se účastní i letecká výjezdová skupina z Prahy. "Posádka na místě pečuje o 42letého muže, který utrpěl popáleniny hlavy. Záchranáři ho ošetřili, zajistili mu žilní vstup a převážejí ho do vinohradské nemocnice," řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Výbuch v Kralupech s 6 mrtvými patří k nejtragičtějším haváriím v továrnách od 60. let. Po roce 1989 v ČR nezemřelo v žádném průmyslovém provozu víc lidí.

Záchranáři potvrdili šest obětí výbuchu v kralupské chemičce. Další čtyři lidé skončili v nemocnicích, dva mají lehká a dva středně těžká zranění.

Přehled nejtragičtějších výbuchů v průmyslových objektech v České republice od 60. let:

18 obětí:

28. února 1975 - Při výbuchu v teplárně v Brně - Špitálce, způsobeném vznícením uhelného prachu používaného k vytápění, byly smrtelně zraněny čtyři osoby. Dalších 24 lidí utrpělo vážná zranění, kterým 14 z nich později podlehlo.

17 obětí:

19. července 1974 - Při požáru po výbuchu v Chemických závodech v Záluží u Mostu zahynulo na místě 15 osob, další dvě zemřely v nemocnici, 79 lidí bylo zraněno. Příčinou neštěstí byla zanedbaná údržba.

Osm obětí:

14. listopadu 1967 - Při výbuchu v Blanických strojírnách ve Vlašimi (tehdejší název podniku Sellier&Bellot) zemřelo sedm lidí, dalších 22 utrpělo zranění. Jeden člověk zahynul později při záchranných pracích.

Šest obětí:

22. března 2018 - Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku zemřelo šest lidí a další byli těžce zraněni.

Pět obětí:

28. května 1984 - V chemičce Synthesia v Pardubicích-Semtíně explodoval sklad se střelným prachem. Neštěstí si vyžádalo pět mrtvých, 200 zraněných a značné materiální škody.

Čtyři oběti:

11. června 1964 - Při výbuchu omylem přidaného muničního materiálu ve vysoké peci v Třineckých železárnách zemřeli čtyři lidé. Tři hutníci byli zraněni těžce a čtyři lehce.

20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Přesnou příčinu neštěstí se nepodařilo určit.

Tři oběti:

24. srpna 1974 - Výbuch benzínových par v oddělení výroby náplastí v národním podniku Chemofarma v Ústí nad Labem si vyžádal tři oběti a dva těžce popálené zaměstnance.

21. září 2015 - Při výbuchu střelného prachu ve skladu materiálu pro výrobu zápalek do nábojů ve vlašimské zbrojovce Sellier&Bellot zemřeli tři lidé.