Video placeholde

Začíná MS v hokeji. Český tým si zvolil novou gólovou píseň. Co vystřídá otřesné Maxim Turbulenc?

O českých hokejistech se říká, že nemají hudební vkus. Jedná se o věc individuální, ale rozhodně byste o nich mohli prohlásit, že si nelibují příliš v aktuálních hudebních hitech. Posledních 20 let hrají z reproduktorů národního týmu stejní interpreti. Opakuje se Kabát, Michal David, Olympic, Karel Gott či Helena Vondráčková. Nelze se tak divit, že od roku 2015 s občasnými přestávkami hrála po gólu zremixovaná skladba Zavolejte stráže z filmu Ať žijí duchové. V disco verzi od Maxim Turbulenc. To se letos změní. Velký odvaz ale nečekejte.

Asi se ani nedá říct, že by dnes už bývalý goal song lidé milovali či nenáviděli. Spíš některým lezl na nervy a jiným byl jedno. Tradice skladby Zavolejte stráže zremixované od Maxim Turbulenc jsou minulostí. Píseň zvolil v roce 2015 na mistrovství světa v Praze tehdejší kapitán Jakub Voráček. A národní tým provázela s občasnými pauzami až do loňského roku. Letos po úspěšném skórování českých hokejistů zazní (staro)nová skladba. Na mistrovství světa hrála totiž už v roce 2019.

A o jakou píseň jde? Je jí Hoja hoj z muzikálu noc na Karlštejně, kterou tehdy zpívala herečka Daniela Kolářová se sborem. Vzhledem k tomu, že ve filmu ztvárnila Alenu vydávající se za falešné „páže" je tu tak i jistý odkaz k textu bývalého goal songu. 

Když tedy dají Češi na MS v hokeji 2024 v Praze gól, z reproduktoru se ozve celá řada archaických slov. Zjistíme, že „v králi máme zastání" a oslavovat se budou i „hmoždíře a palcáty". Tak snad to českým hokejistům přinese štěstí a píseň zazní v O2 aréně při zápasech domácího celku co nejčastěji.