MS hokej

MS hokej Zdroj: Grafika e15

Hokej opět pustí hazardu pořádně žilou, Češi v sázkách o šampionátu roztočí přes dvě miliardy korun

Okřídlená rovnice, která říká „co Čech, to hokejový odborník“, během nadcházejícího mistrovství světa dostane ještě další rozměr v podobě přídomku „co Čech, to hokejový sázkař“. A to bez jakéhokoliv přehánění. Hokejový šampionát, který od tohoto pátku bude hostit Praha s Ostravou, totiž podle odhadů sázkových kanceláří roztočí hodně přes dvě miliardy korun a do sázení se zřejmě zapojí i ti, kteří obvykle na sport nesázejí.

Opět se tak potvrdí, jací jsou Češi sportovní nadšenci a jak nemají hluboko do kapes, když se jedná o hazard. Soudě podle vyjádření zástupců největších tuzemských sázkových kanceláří budou letošní celkové náběry na výsledky zápasů, střelce, počty gólů a další sázkové příležitosti rekordní. Například sázková jednička Tipsport očekává objem sázek „mírně vyšší“ než 1,123 miliardy korun, což byla prosázená suma na hokejové mistrovství v loňském roce. Konkurenční Fortuna podle slov svého mluvčího Petra Šraina předpokládá náběr sázek až 850 milionů korun, tedy o 20 procent více než loni, a sázková společnost Chance odhaduje u ní prosázenou sumu převyšující 200 milionů korun. Zda tyto sumy budou ještě vyšší, ovlivní především skutečnost, jestli se český národní tým probije až do bojů o medaile.

Pokaždé, když se koná nějaká velká sportovní akce – letos to bude i mistrovství Evropy ve fotbale či letní olympijské hry – dostávají na frak nejrůznější ekonomické statistiky, které říkají, že lidé nemají peníze a šetří. Vypadá to, že opak je pravdou. Když jde o hazard a touhu zbohatnout bez práce, Češi vždycky ve svých kapsách nějakou tu stovku najdou. Stačí si jen připomenout, že za celý loňský rok našinci protočili v hazardu nevídaných 873 miliard korun, což je téměř polovina výdajů státního rozpočtu na celý letošní rok.

Během velkých sportovních akcí se většinou z pohledu hazardního byznysu hraje i o to, kdo bude úspěšnější. Zda sázkové společnosti, které vypisují kurzy, či jednotliví tipéři. Velkou část – a mnohdy i vyšší – vsazené sumy totiž společnosti vyplatí na výhrách zpět sázejícím. Záleží totiž na tom, zda se daří favoritům. Nicméně stačí alespoň tři nebo čtyři zápasy, ve kterých papíroví favorité zaváhají a zápas nedopadne podle očekávání, a rázem sázkové kanceláře počítají zisky i v řádech desítek milionů korun. Každý rok se nějaký takový zápas odehraje. Uvidíme, jak tomu bude letos, a doufejme, že to nebude na účet českého národního týmu.

Kromě sázejících, jejichž vklady na jednotlivé zápasy či vybrané statistiky se většinou pohybují v řádu desítek korun, se tu hojně vyskytují i ti, kteří na jeden tiket vkládají i sázky v řádu mnoha jednotek, desítek či stovek tisíc korun. Tací tipéři v případě uhodnutí příležitostí budou brát pořádně kulaté sumy. V takovém případě zbystří i erár, protože od letošního roku platí pravidlo, že výherci mají povinnost své čisté výhry přesahující 50 tisíc ve svém daňovém přiznání přihlásit a zdanit. Během nadcházejícího šampionátu se proto mohou urodit i desítky takových tipérů, kteří se o svou výhru budou muset rozdělit i s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou.

O letošním šampionátu se ještě před jeho zahájením spekuluje, že se bude jednat o akci s rekordní návštěvou fanoušků. V té souvislosti média hned plnily zprávy o tom, že ve fanzónách před halami bude stát čepovaná Plzeň 110 korun, což národ hokejových fanoušků a pivařů určitě nepotěšilo a nepotěší. Lze však předpokládat, že nakonec našinci spolknou i tuto pilulku, protože na této akci šetřit nebudou. A nebudou šetřit ani ti, kteří budou sedět a fandit doma u televizí. Řada z nich i se vsazeným tiketem. Pokud budeme vycházet z odhadu, že během šampionátu se prosází celkem přibližně 2,5 miliardy korun, a tuto sumu vydělíme aktuálním počtem obyvatel České republiky, vyjde nám, že každý člověk v zemi včetně kojenců, seniorů či migrantů na sázkách utratí zhruba 230 korun. A to určitě není málo.