Video placeholde
Michelle Yeohová, Zítřek nikdy neumírá (1997)
Michelle Yeoh v bondovce Zítřek nikdy neumírá
Michelle Yeoh v bondovce Zítřek nikdy neumírá
Michelle Yeoh v bondovce Zítřek nikdy neumírá
Michelle Yeoh v bondovce Zítřek nikdy neumírá
12
Fotogalerie

Akční herečka Michelle Yeoh vyměnila Jackieho Chana za Jamese Bonda

Svého času ji časopis People zařadil mezi 50 nejkrásnějších žen světa. Michelle Yeoh totiž patřila k nejobsazovanějším herečkám a producenty zaujala bojovými schopnostmi. Díky tomu si zahrála v bondovce Zítřek nikdy neumírá, kariéra malajsijské krásky byla v rozkvětu. Získala roli v Matrixu, ikonický snímek nakonec odmítla kvůli jinému projektu.

Narodila se v roce 1962 jako Michelle Yeoh Choo-kheng, dětství prožila v malajsijském městě Ipoh. Od čtyř let se věnovala baletu, na ten nakonec musela rezignovat kvůli zranění páteře. Slavná herečka vyrůstala v rodině movitého právníka, a tak navštěvovala prestižní dívčí školu. V patnácti letech společně s rodiči odjela do Velké Británie, na Malajsii ale nezanevřela.

Miss Malajsie

V Evropě rozvíjela svůj pohybový talent, studovala především choreografii. Souběžně s učením propadla bojovému umění, což se jí v pozdějších letech velice hodilo. První větší úspěch přišel začátkem roku 1983, kdy Yeoh zvítězila v Miss Malajsie, následně opanovala několik dalších soutěží krásy. Rodnou zemi reprezentovala na Miss World, vyhrát ale nedokázala.

Díky těmto úspěchům obdržela nabídku od reklamní agentury a natočila svůj první spot, po jejím boku se objevil Jackie Chan. Mladá herečka udělala dojem i na filmovou společnost z Hong Kongu, čekala ji první profesionální smlouva a debut před kamerami. Premiéru si odbyla snímkem The Owl and Dumbo.

Většinou po ní toužili režiséři akčních filmů, protože Michelle Yeoh zvládala kaskadérské kousky sama. V roce 1986 získala první hlavní roli, film Yes, Madam byl zlomový. Herečka se během něj seznámila Dicksonem Poonem a na pět let opustila šoubyznys. Návrat přišel ve velkém stylu, Yeoh byla obsazena do snímku Police Story 3.

Jackie a Michelle podruhé

Akční thriller svedl dohromady dva staré známé Michelle Yeoh a Jackieho Chana. Film vznikl primárně pro asijský trh, a tak musely být dialogy předabovány. Zajímavostí je, že oba hlavní protagonisté namluvili i anglickou verzi. Nesmí být opomenuta ani příhoda ze závěru natáčení. Yeoh měla podle scénáře jet na motokrosové motorce. Několik dnů před scénou se začala učit, jak stroj ukočírovat. Během natáčení ale ošklivě spadla, po několika vteřinách se otřepala a scénu úspěšně absolvovala.

Hollywood dobyla o čtyři roky později, kdy ztvárnila Wai Lin ve snímku Zítřek nikdy neumírá. Samotný James Bond Pierce Brosnan si pochvaloval její profesionalitu. I v bondovce natočila drtivou většinu kaskadérských scén sama, na několik výjimek musel vydat stopku sám režisér, protože měl strach, že se herečka zraní.

Matrix? Nemám čas

Na přelomu milénia přijala nabídku Anga Leeho a objevila se ve filmu Tygr a drak. Ambiciózní projekt ji vynesl nominaci na cenu BAFTA v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli. V dalších letech patřila k nejvytíženějším herečkám, kvůli tomu ji diváci nemohli spatřit ve filmu Matrix. S postupem času přesedlala na seriály. Nejvýraznější stopu zanechala ve Star Treku, kde působila čtyři sezony.

Nezanevřela ani na film, vedlejší roli ztvárnila ve Strážcích Galaxie vol. 2, do budoucna by se měla objevit v druhém díle Avatara. Angličtí diváci si pro změnu mohli užít její hlas v animované pohádce Kung Fu Panda.

Yeoh patří mezi nejoblíbenější asijské herečky, má svou hvězdu na hongkongském chodníku slávy. Několikrát usedla do poroty na věhlasných filmových festivalech. Od francouzského prezidenta dokonce obdržela Řád čestné legie.

Aktuálně žije v Evropě a příležitostně natáčí, od roku 2004 je jejím partnerem Jean Todt, bývalý ředitel stáje Ferrari a blízký přítel Michaela Schumachera.