Olympijská vlajka byla vztyčena

Olympijská vlajka byla vztyčena Zdroj: Reuters

Viliam Buchert: Sportovní události slouží jako příležitost pro politická utkání a orgie s vlajkami

A je to opět tady. Vytáhneme vlajky a šály, budeme rozčarováni, když nevyhrajeme, a nadšeni, když kohokoli porazíme. To nám vydrží s malými přestávkami až do poloviny srpna. Začíná totiž mistrovství světa v hokeji a tentokrát mu neunikne nikdo, protože ho máme doma, v Praze a Ostravě. Necelé tři týdny poté odstartuje evropský šampionát ve fotbale v Německu za účasti české reprezentace. Budeme proto v pohotovosti. Dokonce i ti, které čutání s balónem nezajímá. Pak přijde doba letních olympijských her v Paříži. Se sportovními událostmi je přitom spojena i jedna oblíbená fráze – politika do sportu nepatří. Je to iluze. Patří. Letos ještě víc než kdykoli předtím.

RUSKO A VLAJKY

Britský novinář a spisovatel Tim Marshall, který napsal skvělé knihy o tom, jak geografie ovlivňuje jednotlivé státy a jejich politiku, ve svém díle Zemřít pro vlajku (česky vydáno loni) popisuje, jak mocnými symboly naší hrdosti, nadějí a snů jsou národní vlajky, které v souvislosti s velkými sportovními událostmi teď uvidíme hodně často. „Vlajkami máváme, pálíme je, jsou vyvěšovány před parlamenty, před domovy a showroomy. Představují politiku vysoké moci i moc davu.“ Ano, moc davu se zmocní vlajek za pár dní i na hokeji, pak na fotbale a potom na olympiádě. Marshall také ale připomíná, že pod barvami svých vlajek někdy umíráme, a dokonce zabíjíme. Bohužel to letos zasáhlo i do sportu. Na Ukrajině či v Gaze zemřeli také sportovci.

Kvůli konfliktu na Ukrajině byli hokejisté Ruska a Běloruska vyloučeni z mistrovství světa. Je to správný postup, i když zápasy s Ruskem měly zejména pro Čechy zvláštní příchuť, naše vlajky vždy letěly vzhůru s ještě většími emocemi. Rusové byli vyloučeni i z kvalifikace na fotbalové Euro. Ale na olympiádě v Paříži se mají objevit. Zrušit to pravděpodobně mohou už jen samotní sportovci, kteří se kvalifikovali. Ale pozor, nebudou moci startovat pod svou národní vlajkou. Protože právě ten kus obarvené látky je tak silným, výrazným a nezaměnitelným ­symbolem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!