Video placeholde

Video: Jak vypadá údržba vozů metra? Na depu Hostivař rozeberou vlak do posledního šroubku

Pražské metro jezdí už padesát let a k tomuto výročí mapujeme, v jakém je stavu. Prošli jsme si stanice, vestibuly a všechno, co s metrem souvisí z pohledu pasažéra. Nyní je čas podívat se na druhou stranu, a sice jak vypadá údržba a provoz vlaků metra.

Dopravní podnik se stará o přepravu pasažérů. O vlaky dopravního podniku se starají v depech a v opravárenské základně metra (OZM), které provozuje Škoda Group. S kamerou jsme se byli podívat na Depu Hostivař, kde probíhá pravidelná údržba i generální opravy vozů. Vlak metra je za provozu vystaven mnoha způsobům opotřebení. Za rok najede v průměru osmdesát tisíc kilometrů. Pro zachování bezpečnosti přepravy i prodloužení životnosti vlaku je potřeba ho jednou za čtyři roky kompletně rozebrat, prozkoumat a opravit případné závady. Probíhají tu také nižší stupně oprav a úklid souprav. Důležitým kritériem je rychlost, protože Dopravní podnik potřebuje udržovat většinu kapacity vozů připravenou k provozu. Neustále tak musí být alespoň 87,5 % všech vlaků připraveno k provozu. Na tom, aby všechno hladce proběhlo, pracuje 270 lidí, kteří se starají o údržbu.

V OZM v Hostivaři mají na starosti 93 pětivozových souprav, které byly vyrobeny v rozmezí let 1978 až 1990. V průběhu devadesátých let na těchto soupravách proběhla modernizace podvozku a pak v první dekádě nultých let došlo k celkové modernizaci včetně interiéru. Dá se říct, že z původní soupravy zůstala akorát renovovaná karoserie a podvozky. V současné době probíhá postupná technologická modernizace vozů, která skončí v roce 2027 a měla by zajistit jejich životnost na dalších patnáct let provozu. Všechny modernizace a renovace vlaků pražského metra, které v minulosti proběhly, byly v režii Škoda Group. Řada původních sovětských technologií tak byla nahrazena novějšími díly. Díky tomu jsou při dalších opravách a výměnách na 90 % soběstační.