Sebastian Kurz

Sebastian Kurz Zdroj: Profimedia.cz

Česko má nového spojence v boji proti uprchlickým kvótám. Odmítá je rakouský premiér Kurz

Naši jižní sousedé budou mít od pondělí novou koaliční vládu, kterou vytvoří ve volbách vítězná Rakouská lidová strana a Svobodná strana Rakouska. Bude to mít i velmi výrazný dopad na to, jak se v Evropě jednotlivé státy dívají na kontroverzní a nefunkční přerozdělovací uprchlické kvóty. Ty totiž odmítá jak nový rakouský premiér Sebastian Kurz (31), tak jeho koaliční partneři.

Kurz se v pátek připojil k Česku, Maďarsku a Polsku, které kvóty odmítají a hrozí jim za to žaloba od Evropské komise. Proti kvótám je nejenom nový rakouský předseda vlády, ale také koaliční Svobodní. Ti razí velmi tvrdou migrační politiku a jsou proti masovému přijímání dalších uprchlíků v zemi.

„Budeme pracovat na změně chybné politiky EU k uprchlíkům. Kvóty skutečně nefungují,“ prohlásil Kurz po summitu Evropské unie v Bruselu.

Podle původní dohody zemí EU z roku 2015, která platí i pro Českou republiku, se mělo „přerozdělit“ 160 000 uprchlíků zejména z území Řecka a Itálie. Zatím bylo přemístěno jen 32 tisíc těchto lidí. Česká vláda odmítá ale na jakékoli přerozdělování přistoupit, což v minulých dnech potvrdil i nový premiér Andrej Babiš.

Rakousko v roce 2015 přijalo více než 90 tisíc nových azylantů (to bylo při propočtu na počet obyvatel více než Německo či Švédsko). Loni to bylo už ale jenom 37 tisíc lidí a dále chce tento počet snižovat. Obává se zejména rozvratu svého štědrého sociálního systému.

Tři rakouské spolkové země navíc podstatně snížily sociální dávky pro azylanty. Dnes jim dávají 570 euro na osobu, ale oficiální hranice chudoby je v Rakousku určena ve výši 1200 euro. Zájem o emigraci k našim jižním sousedům tak citelně poklesl.