Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Zázrak v Polsku: Muž se probral z komatu za použití speciálního mozkového stimulátoru

Pětatřicetiletý Tomasz upadl po těžkém úrazu do bezvědomí v květnu. Lékaři z Univerzitní nemocnici v polském Olsztyně pak jeho rodině oznámili, že prakticky neexistuje žádná šance, aby se po tak vážném zranění zcela uzdravil. Jenže zázraky se podle všeho dějí i v moderní medicíně. Nemocnice před několika dny oznámila, že Tomasze se podařilo probrat z komatu pomocí speciálního mozkového stimulátoru. A že je při vědomí a komunikuje.

Tento úspěch doktorů, by mohl být zlomem v léčbě pacientů, kteří jsou v bezvědomí. Podobnou metodu již používají doktoři například v Japonsku, kde provedli na 300 operací tohoto druhu a výsledky jsou podle nich většinou pozitivní. V Polsku se jednalo o první podobný případ.

Pan Tomasz spadl ze zdi z výšky tří metrů. Zpočátku se zdálo, že je v pořádku, dokonce odešel sám domů. Jenže to už měl v mozku hematom veliký jako pěst. Pak upadl do bezvědomí.

Nakonec se lékaři se souhlasem rodiny rozhodli vyzkoušet operaci s využitím nasazení mozkového stimulátoru. Ten je umístěn mimo tělo pacienta, každých 15 minut vysílá do poškozeného mozku impulzy a stimuluje tím prokrvení tkání. Proto podle lékařů mohou neurony, které nehody přežily, fungovat mnohem lépe.

V tomto případě se skutečně podařilo Tomasze probrat k vědomí. Jak ale upozorňují polští lékaři, je potřeba mnohem více zkušeností a zákroků, aby se dalo tvrdit, že mozkový stimulátor by mohl pomoci i dalším nemocným a že by se z toho mohla stát určitá rutina.