Islamisté a antiislamisté jsou bratři. Rozumu moc nepobrali, fanatismus prozrazuje slabost

Islamisté a antiislamisté jsou bratři. Rozumu moc nepobrali, fanatismus prozrazuje slabost Zdroj: profimedia.cz

Tajná válka v Libyi: Britské speciální síly útočí na islamisty. Ti unesli loni i českého občana

Příslušníci britských speciálních sil z jednotek SAS společně s vojáky z Jordánska provádějí operace proti bojovníkům Islámského státu v Libyi. Jedná se o tajnou operaci, ale podle informací několika blízkovýchodních médií ji potvrzují zdroje z královského paláce v Jordánsku.

V Libyi džihádisté hlásící se k Islámskému státu ovládají pobřeží dlouhé více než 200 kilometrů kolem města Syrta a také přilehlé území ve vnitrozemí. Největším problémem je, že podnikají nájezdy na ropná i pole a terminály a tím eliminují těžbu této suroviny. Islámský stát v Libyi se loni v březnu přihlásil také k únosu českého občana Pavla Hrůzy z ropného naleziště Al-Ghání, jež se nachází jižně od Syrty.

Web middleeasteye.net v pátek ráno informoval o tom, že získal dokumenty, které popisují schůzky jordánského krále Abdalláha II. s americkými kongresmany, kde se nasazení britských a jordánských speciálních sil v Libyi probíralo. Potvrdily to i zdroje z královského paláce.

Podle Abdalláha se svět při boji s terorismem ocitl ve „třetí světové válce“.

Už minulý týden musel britský premiér David Cameron čelit dotazům, zda se jeho země skutečně účastní tajné války v Libyi. Cameron již předtím v Dolní sněmovně úplně nevyloučil podobné nasazení vojáků v této severoafrické zemi. Teď hovoří konkrétní informace o tom, že britských vojáků je v Libyi tisíc a mají být součástí plánované mezinárodní mise, která bude čítat kolem 6 tisíc vojáků. 

Jak se objevilo v britských médiích, v únoru prováděla britská letadla průzkumné lety nad Libyi. Mluvčí britského ministerstva obrany ke zprávám o „tajné válce“ řekl: „Nebudeme komentovat operace speciálních sil.“

Otázkou je, čeho vlastně britské speciální síly v Libyi mohou dosáhnout, protože nejsou určeny a uzpůsobeny k tomu, aby dlouhodobě ovládaly a kontrolovaly nějaké území. Mohou ale zlikvidovat špičky Islámského státu v zemi a pomoci při navádění při leteckých úderech.

Největším problémem ale je, že Libye se po pádu diktátora Muamara Kaddáfího propadla do naprostého chaosu, má dvě vlády, část území ovládá Islámský stát, část milice Tuaregů a jižní regiony ozbrojenci kmene Tebu. Situace je naprosto nepřehledná a nastolit jednotu v zemi je spíše iluze.