Nedělní poklid ukrajinského města Mukačeva - kdysi součásti Podkarpatské Rusi, tedy prvorepublikového československého státu - narušila válka.

Nedělní poklid ukrajinského města Mukačeva - kdysi součásti Podkarpatské Rusi, tedy prvorepublikového československého státu - narušila válka. Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Čeká Ukrajinu libyjská cesta?

 Včerejší události v Mukačevu ukázaly v plné nahotě, že i zde v Evropě může dojít ke zhroucení státu, ke kolapsu státního systému. Pokud se Putinovi podaří držet hybridní válku s Ukrajinou, skončí ta země jak Lybie!

Nedělní poklid ukrajinského města Mukačeva - kdysi součásti Podkarpatské Rusi, tedy prvorepublikového československého státu - narušila válka. Pravý sektor - neonacističtí militanti, placení jednou zájmovou skupinou, se střetl pomocí samopalů a granátů s militanty místního poslance, který je vedle výkonu svého mandátu také hlavou místní mafie a plně ekonomicky kontroluje oblast.

Připomínám - Mukačevo je coby doplivnul od slovenských hranic, a Slovensko, to už skoro jsme my. Nestalo se tak na východní Ukrajině zmítané hybridním vojenským útokem Putinových vojáků, dvě soukromé armády po sobě střílely na západě země, v podstatě u našich sousedů.

Zdá se, že ukrajinský stát je tak vyčerpaný díky hybridní válce s ruskými útočníky, že přestává fungovat, a větší váhu než státní moc mají v různých částech Ukrajiny nejrůznější lokální satrapové, kteří disponují vlastními armádami, či alespoň skupinami dobře ozbrojených a bojechtivých militantů.

Ukrajina slábne nejen kvůli obrovským nákladům spojených s válkou. Také kvůli stovkám tisíc vnitřních uprchlíků a chaosu ukrajinská ekonomika nefunguje. A tak samozřejmě slábne i moc jejích oficiálních struktur včetně ozbrojených sil. Na bojovníky v Mukačevu poslal Kijev obrněné transportéry. Podobný stav, kdy region ovládají místní Satrapové vybavení těžce vyzbrojenými „ochrankami“ a dostanou se do ozbrojeného konfliktu s jinými Satrapy, se ale může přihodit na celé řadě míst totálně prokorumpované Ukrajiny. A Kijev nemá dost vojenské síly ani na boj s ruskými „turisty“ v ruských tancích na východě Ukrajiny, natož k tlumení kmenových válek soukromých armád oligarchů.

Proto zcela reálně hrozí, že se v době vcelku dohledné Ukrajina jako území pod správou Kyjeva rozpadne do jednotlivých malých knížectví ovládaných místními oligarchy, propojené zcela nepřehledným a nepochopitelným předivem jejich vzájemných osobních animozit. A že se z Ukrajiny stane taková malá evropská Libye. Rozpadlý stát bez centrální moci ovládaný kmenovými milicemi. Systém, jaký byl u nás naposledy za třicetileté války.

Takže už je to tady, i u nás. Z Prahy je to totiž do Mukačeva jen pár hodin jízdy autem směrem na východ.